U Francuskoj kritično, Belgija i Poljska uvode još strože mjere

0
364

Francuska pogođena trećim valom zaraze koronavirusom, nalazi se u epidemijski “kritičnoj” situaciji te je danas dodatno ograničila kretanje, a epidemiološke mjere postrožene su i u Belgiji i Poljskoj.

Premijer Jean Castex je rekao da treći val ne prestaje rasti, što Francusku dovodi u “kritično” stanje.

Francuske vlasti postrožile su danas kontrole u zračnim lukama i na naplatnim kućicama na autocestama kako bi nadzirale mjere ograničenja u prometu.

Mjere koje su već na snazi u 16 od 101 departmana, uključujući Pariz i parišku regiju, u petak u ponoć su proširene na još tri departmana.

U tim je zonama kretanje ograničeno na 10 kilometara, kao i napuštanje departmana bez valjanog razloga. Dućani su zatvoreni, a razredi su prepolovljeni.

Za razliku od nekih ostalih zemalja u Europi, Francuska je odlučila ostaviti škole otvorenima zbog bojazni da bi veliki broj učenika bio lišen kvalitetnog obrazovanja te zbog mentalnih problema koji se pojavljuju kod mladih uslijed “zatvaranja”.

U ostatku Francuske je na snazi policijski sat od 19 sati do šest sati. Barovi, restorani i kulturna mjesta su zatvorena u cijeloj zemlji.

Zbog trećeg vala epidemije Španjolska traži negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, za sve osobe koje kopnenom granicom ulaze u zemlju iz Francuske, piše Hina

Belgija uvodi zabranu za sve poslove koji se obavljaju kontaktno, posebice za frizerske salone, uz izuzetak medicinskog osoblja.

Osim dućana s hranom, ljekarni i knjižara, sve ostale trgovine se zatvaraju.

Poljska je odlučila zatvoriti jaslice i dječje vrtiće, velike dućane s namještajem, kao i željezarije te trgovine koje prodaju alate i strojeve za kuće i okućnice. Također se zatvaraju kozmetički i frizerski saloni.

U crkvama će sada biti dopuštena jedna osoba na 20 četvornih metara, umjesto dosadašnjih 15.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here