U FBiH i RS zabrana prijevoza eksplozivnih materija na nakoliko putnih pravaca

U povodu 26. godišnjice genocida nad građanima Srebrenice i ukopa identificiranih žrtava sutra do ponoći zabranjen je prijevoz eksplozivnih materija na putevima Sarajevo-Kladanj-Vlasenica, Tuzla-Kladanj-Vlasenica, Tuzla-Kalesija-Caparde, Bratunac-Srebrenica, Drinjača-Konjević Polje-Milići i Srebrenica-Zeleni Jadar.

Kretanje teretnim vozilima nosivosti više od 3,5 tone zabranjeno je na istim pravcima, u nedjelju, 11. jula, dok je na dionici Vlasenica-Konjević Polje-Bratunac zabrana na snazi danas od 12 do 22 sata.

Iz Sarajeva su jutros krenuli maratonci i biciklisti, a kreću se preko Olova, Kladnja, Vlasenice i dalje prema Srebrenici. Iz Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK) mole vozače da budu oprezni, u trenutku prolaska.

U toku su radovi u tunelu Crnaja (Konjic-Jablanica) zbog čega se, u vremenu od 20 do 05 sati, saobraća jednom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila. Radovi u tunelu Ivan (Tarčin-Konjic) privremeno su obustavljeni i nastavljaju se u ponedjeljak 12. jula.

Zbog radova na mostu na dionici autoputa A-1 Sarajevo sjever-Podlugovi, saobraća se dvosmjerno, suprotnom trakom od zone radova.

U toku je rekonstrukcija silaznog kraka petlje Visoko iz pravca Sarajeva i uključnog kraka iz Visokog prema Zenici, na autoputu A-1, zbog čega se saobraća usporeno, jednom trakom.

Na putu Tuzla-Kalesija (zbog radova u tunelu Čaklovići), saobraćaj se obustavlja od 22 do 06 sati i preusmjerava na alternativni pravac, preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

Usporeno, zbog radova, saobraća se na putnim pravcima Srebrenik-Orašje, Doboj-Rudanka i Stolac-Hutovo.

Zbog izrazito visokih dnevnih temperatura, iz BIHAMK-a mole vozače da voze maksimalno oprezno, drže odstojanje između vozila i izbjegavaju rizična preticanja.

– Na put krećite odmorni, tokom dužih putovanja pravite češće pauze – naglasilki su iz BIHAMK-a.

Na graničnim prijelazima Izačić, Doljani, Hum, Deleuša i Zupci pojačana je frekvencija vozila, na izlazu iz Bosne i Hercegovine. Na ostalim graničnim prijelazima zadržavanja su zasad kratkotrajna.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *