U Evropu stigla droga koja je 50 puta jača od heroina

U Evropi je sve više prisutan fentanil. Prva na udaru je Belgija, kao glavna ulazna tačka za narkotike koji stižu iz Južne Amerike.

“Fentanil je veća prijetnja od heroina ili kokaina. Fentanil je – kokain budućnosti”, upozorava za londonski “Time” Christian Vanderwaeren, šef belgijske carine, prenosi Klix.ba.

Belgija je prošle godine zaplijenila rekordnih 110.000 kilograma kokaina u luci u Antverpenu, a to je količina koja uveliko nadmašuje otkrivenih deset grama fentanila. Ali, i samo tri miligrama fentanila, koji je 50 puta jači od heroina, mogu da budu smrtonosna doza.

Niz racija u kojima su zaplijenjene male količine fentanila u Evropi posljednjih mjeseci izaziva strah da se ova droga raširila u Evropi i da meksički karteli nastoje da stvore novo tržište.

“Sa deset grama fentanila mogli biste ubiti 3.000 ljudi u Belgiji”, upozorava Vincent van Quickenborne, belgijski ministar pravosuđa, koji živi pod policijskom zaštitom, nakon što je prošle jeseni otkriven pokušaj njegove otmice.

On objašnjava da su karteli Sinaloa i Jalisko odlučili da fentanil ide u SAD, a kokain u Evropu. Ipak, Quickenborne brine da bi ti karteli mogli da pokušaju da stvore novo tržište mješanjem fentanila sa kokainom, koji je i dalje popularan u Evropi.

Fentanil je izuzetno jak sintetički opioidni analgetik (lijek protiv bolova), koji je sličan morfinu, ali je 50 do 100 puta potentniji od njega. Kreirao ga je 1959. godine Pol Jansen, belgijski hemičar i utemeljivač kompanije “Jansen farmaceutika”, prenosi Klix.ba.

Ova sintetička droga posljednjih godina se razvila u izvozni “hit” meksičkih narkokartela. Ekvivalent jačini tone heroina je samo 20 kilograma fentanila, a meksičke laboratorije mogu da proizvedu stotine hiljada doza sedmično. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *