U drevnoj Olimpiji zapaljen plamen za Zimske olimpijske igre u Pekingu

0
106
plamen drevna olimpija zimske olimpijske igre peking
Zimske igre u Pekingu održavaju se od 4. do 21. februara (Foto: Twitter)

Olimpijski plamen za Zimske olimpijske igre u Pekingu 2022. upaljen je u ponedjeljak na antičkom lokalitetu u Olimpiji prema tradicionalnom ritualu bez prisutnosti gledatelja.

Plamen je upaljen nešto poslije podne po lokalnom vremenu sunčevom svjetlošću uz pomoć konkavnog zrcala na ostacima antičkog hrama u Olimpiji. Svečanosti paljenja plamena prisustvovali su samo predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomas Bach, grčka predsjednica Katerina Sakellaropoulou te predstavnici grčkog i kineskog olimpijskog odbora.

Zimske igre u Pekingu održavaju se od 4. do 21. februara.

Zbog drastičnih mjera koje su na snazi u Kini i grčki je odbor pojačao sanitarne mjere te je odlučio da će put olimpijske baklje biti “kraći nego u prošlosti”.

Olimpijska baklja će sutra biti predana kineskim organizatorima na stadionu Panathinaiko u Ateni u podne, nakon noći provedene u sjeni Akropole.

Ove će godine, prvi put u istoriji, olimpijsku baklju nositi samo dvije osobe, jedan Kinez i jedan Grk, u manje od 24 sata do stadiona Panathinaiko gdje će biti predana organizacijskom odboru ZOI 2022. također bez publike.

(Hina)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here