U Domu zdravlja obilježen Međunarodni dan sestrinstva pod motom ‘Naše medicinske sestre, naša budućnost’ (Foto)

Medicinske sestre – tehničari su najbrojniji zdravstveni radnici u svakom zdravstvenom sistemu. U svijetu ih ima više od 30 miliona, a u Bosni i Hercegovini dvadesetak hiljada

                         Ovogodišnji moto Međunarodnog dana sestrinstva, koji je obilježen u Domu zdravlja “Dr. Mustafa Šehović”, obilježen je pod motom „Naše medicinske sestre, naša budućnost“. Dvanaesti maj se povezuje sa rođenjem osnivačice modernog sestrinstva Florens Najtingel (Florence Nightingale).

                         Sestrinska radna snaga u svakom zdravstvenom sistemu i svijetu prepoznata je kao vitalna radna snaga. Ne postoji zdravstveni sistem koji je moguće organizovati na vjerodostojan način bez jakih educiranih, kompetentnih i kredibilnih medicinskih sestara. One čine više od 50 posto zaposlenih u zdravstvenom sistemu. Medicinske sestre – tehničari su najbrojniji zdravstveni radnici u svakom zdravstvenom sistemu. U svijetu ih ima više od 30 miliona, a u Bosni i Hercegovini dvadesetak hiljada.

                          Povodom Međunarodnog dana medicinskih sestara-tehničara službe opšte/porodične medicine i hitne medicinske pomoći Doma zdravlja organizovale su akciju besplatnog mjerenja šećera u krvi, krvnog pritiska te praktični prikaz reanimacije i pružanja prve pomoći na licu mjesta. Posjetioci “Belamionix” tržnog centra u Tuzli, bili su zadovoljni ukazanom prilikom za kontrolu zdravlja ali i edukativnim sadržajima.

                           Ekipa Medicinskih sestara, takođe je boravila u prostorijama Mjesne zajednice “Batva”, razgovarale su sa građanima te iz svog domena davale savjete kao i preporuke ako je trebalo, gdje i kako raditi daljnje medicinske pretrage kada je u pitanju očuvanje zdravlja.

                          Odziv je bio veliki, a pored naših starijih sugrađana,ovaj put bilo je dosta iz mlađih osoba. I pojedine novinarske ekipe iskoristile su priliku i takođe obavile ovu vrstu besplatnih pregleda.

Treba istaći da je ova akcija jedna od niza kvalitetnih događaja predviđenih planom i programom Organizacionog odbora Doma zdravlja kroz 100 projekata za 365 dana, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Doma zdravlja “Dr. Mustafa Šehović” Tuzla.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *