U Davosu ustanovljen novi manifest kapitalizma

0
149

Za razliku od manifesta iz 1973. godine, koji je bio zasnovan na obavezama menadžmenta prema radnicima, investitorima i klijentima, u fokusu predloženog Manifesta 2020 je odnos kompanija prema državi i društvu.

U predloženom dokumentu, koji se smatra i manifestom kapitalističke ekonomije, stoji da bi kompanije trebale vratiti društvu dio svojih poreza, pokazati nula tolerancije prema korupciji, poštovati ljudska prava bez obzira na lanac proizvodnje, te biti predani takmičenju.

Mnogo je razloga za predstavljanje novog manifesta, ali stručnjaci ističu njih nekoliko. Prvi je efekat Grete Thunberg. Mlada klimatska aktivistica iz Švedske u svojim javnim nastupima isticala je da sadašnji ekonomski sistem izdaje buduće generacije, te da im ostavlja nestabilan okoliš. Drugi razlog je što milenijalci i pripadnici Z generacije ne žele više raditi, investirati i kupovati od kompanija koje maksimiziraju vrijednosti svojih dioničara. I na koncu, direktori i investitori su počeli shvaćati da njihov dugoročni uspjeh leži u povezanosti sa kupcima, radnicima i dobavljačima.

Svjetski ekonomski forum u Davosu počinje 21. januara, a najavljeno je učešće brojnih svjetskih lidera, uključujući i američkog predsjednika Donalda Trumpa.(oslobodjenje,tl)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here