U Danskoj će biti zabranjeno spaljivanje Kur'ana

Domaći kritičari u Švedskoj i Danskoj tvrde da bilo kakva ograničenja kritikovanja religije, uključujući spaljivanje Kurana, potkopavaju teško izborene liberalne slobode u regiji

Danski parlament usvojio je u četvrtak zakon kojim se zabranjuje spaljivanje primjeraka Kurana na javnim mjestima, nakon što su protesti u muslimanskim zemljama zbog skrnavljenja svete knjige islama izazvali zabrinutost za sigurnost Danske.

U Danskoj i Švedskoj održani su niz javnih protesta ove godine u kojima su antiislamski aktivisti palili ili na drugi način oštećivali kopije Kurana, što je izazvalo napetosti s muslimanima i pokrenulo zahtjeve da nordijske vlade zabrane tu praksu.

Danska je nastojala pronaći ravnotežu između ustavom zaštićene slobode govora, uključujući pravo na kritikovanje vjere, i nacionalne sigurnosti zbog straha da bi spaljivanje Kurana moglo izazvati napade islamista.

Domaći kritičari u Švedskoj i Danskoj tvrde da bilo kakva ograničenja kritikovanja religije, uključujući spaljivanje Kurana, potkopavaju teško izborene liberalne slobode u regiji.

– Historija će nam zbog toga oštro suditi, i to s dobrim razlogom. Ono na što se sve svodi je hoćemo li ograničenje slobode govora odrediti mi ili je to diktirano izvana – rekla je Inger Stojberg, predsjednica antiimigracijske stranke Danskih demokrata, koja se protivila zabrani, javlja Reuters.

Danska centristička koalicijska vlada tvrdi da će nova pravila imati samo marginalan uticaj na slobodu govora i da kritikovanje vjere na druge načine ostaje legalno.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *