U Dalasu sahranjen bh. internacionalni šahovski majstor, Rade Milovanović (Foto)

Milovanović je poslije kraće i teške bolesti, iznenada preminuo u 69. godini, u Dalasu – država Texas (USA), Uz legendarnog Osmana Paloša, bio je jedan od najjačih šahista Tuzle i sjeveroistočne Bosne

U prisustvu najbližih, porodice i prijatelja, u Dalasu ( USA) na obliznjem groblju Restland sahranjen je poznati internacionalni šahovski majstor Rade Milovanović, bivši Tuzlak i član šahovske ekipe BiH koja je na šahovskoj olimpijadi u Moskvi 1994 osvojila srebrenu medalju.

Milovanović je poslije kraće i teške bolesti, iznenada preminuo u 69. godini, u Dalasu – država Texas (USA), Uz legendarnog Osmana Paloša, bio je jedan od najjačih šahista Tuzle i sjeveroistočne Bosne.

Pobjednik je mnogih turnira, ali posebno je bio ponosan na to što je bio član reprezentacije Bosne i Hercegovine koja se na Šahovskoj olimpijadi u Moskvi 1994. okitila srebrom, plasiravši se između dvije veoma jake ruske ekipe. Bio je to najbolji rezultat koji je ikada ostvarila šahovska reprezentacija BiH u svojoj istoriji, a reprezentaciju su, osim Milovanovića, činili još Predrag i Nenad Nikolić, Emir Dizdarević, Bojan Kurajicaa i Ivan Sokolov.

Svoj vječni spokoj Rade Milovanović našao je pored svojih najbližih, supruge Snježane i kćerke Marine.

Neka mu je laka zemlja američka! (tl – Foto: Saradnica portala iz SAD
)

Podijeli

2 0 komentara

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *