U Dalasu preminuo Tuzlak Rade Milovanović, srebreni šahovski olimpijac BiH

Poslije kraće I teške bolesti, iznenada u 69. godini, u Dalasu – država Texas (USA), preminuo je internacionalni šahovski majstor Rade Milovanović. Uz legendarnog Osmana Paloša, bio je jedan od najjačih šahista Tuzle i sjeveroistočne Bosne.

Rade Milovanovic, sahista, preminuo

(Rade Milovanović je iznenada preminuo u 69. godini – Foto: Arhiva)

Pobjednik je mnogih turnira, ali posebno je bio ponosan na to što je bio član reprezentacije Bosne i Hercegovine koja je na Šahovskoj olimpijadi u Moskvi 1994. osvojila drugo mjesto. Bio je to najbolji rezultat koji je ikada ostvarila šahovska reprezentacija BiH u svojoj istoriji, a reprezentaciju su, osim Milovanovića, činili još Predrag i Nenad Nikolić, Emir Dizdarević, Bojan Kurajicaa i Ivan Sokolov.

Veći dio svoje šahovske karijere igrao je u tadašnjoj Jugoslaviji. Godine 1972, Rade je pobjedio na omladinskom šampionatu Bosne i Hercegovine, a 1973. na omladinskom šampionatu Jugoslavije osvojio je srebrnu medalju. Na omladinskom šampionatu Balkana iste godine Rade je osvojio zlatnu medalju. Rade Milovanović je završio pravni fakultet i radio u gradskoj upravi. Njegova supruga je radila kao pravni zastupnik u Rudniku uglja Kreka.

(Neponovljiva tuzlanska šahovska generacija: Šahbaz Nurkić, Rade Milovanović, Osman Paloš, Mustafa Sprečić – Foto. Arhiva TL)

I u Americi, Milovanović je ostvario zavidnu karijeru šahovskog trenera. Duzi niz godina ekipa studenata iz Dalasa, kojoj je Rade bio trener, osvajala je šampionate Amerike. Ostavio je iza sebe kćerku Kristinu, unuke Emi i Nik i zeta Omara.

U šahovskim krugovima ostat će upamćen kao igrač izuzetno suptilnog stila, inteligentan i drag čovjek.

Rade Milovanovic, Texas
(Rade Milovanović na fotografiji iz 2008. godine)

Rade Milovanović, međunarodni šahovski majstor, pridružio se osoblju UTD-a kao šahovski trener nakon što je tokom rata napustio svoju državu. Bilo je to prije skoro 30 godina. I dok se mnogo toga promijenilo, Milovanovićeva ljubav prema šahu nije.

Uime Redakcije portala, čiji je bio povremeni saradnik, izražavamo saučešće porodici Milovanović. Počivao u miru Božjem – laka mu zemlja! (gl, tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *