U centru Bira se peru milioni maraka

Iako je izvršna vlast dala obećanje da će izmjestiti migrante iz Bire, koja se nalazi u centru Bihaća, ovaj posao nije završen čak i nakon što je otvoren novi kamp Lipa. Kantonalne vlasti insistiraju na tome da Međunarodna organizacija za migracije u BiH (IOM) iz Bire premjesti barem maloljetnike u centar Duje, da bi onda preostale migrante mogli početi iseljavati u Lipu, dok trenutno zabranjuju da se u Biru primaju novi. Međutim, izjava Petera van der Auweraerta za Slobodnu Evropu jednostrano poništava njihove napore.
Prenamjena objekta

– Trenutno u kampu Bira imamo 500 ljudi. Imamo ekstra kapacitet od hiljadu kreveta. Dakle, ako lokalne vlasti žele da izbjegnu situaciju, da ljudi, migranti u Bihaću ponovo spavaju napolju, rješenje je jednostavno: dopustite nama da smjestimo migrante u Biru. Bira je, koliko se sjećam, migrantski centar koji je uspostavljen odlukom Vijeća ministara BiH u proljeće prošle godine, kazao je Auweraert.

Bira je pod sudskom zabranom za prodaju, korištenje, opterećenje i raspolaganje. Iako su Skupština USK-a i GV Bihaća donijeli odluku o zatvaranju, pita se IOM

Međutim, Skupština Unsko-sanskog kantona je donijela odluku o zatvaranju Bire, koju je potvrdilo i Gradsko vijeće Bihać, ali se ona ne poštuje. Osim toga, Bira je morala biti preregistrovana iz proizvodne u djelatnost pružanja smještaja migranata. Kako se to desilo, još niko nije odgovorio na upit gradskog vijećnika Seja Ramića, pogotovo zbog činjenice da do preregistracije nije moglo doći, jer je Bira pod sudskom zabranom.

– Tužilaštvo je uzelo stvar u svoje ruke, ali navodno, zbog situacije sa koronom, to je prolongirano. Znam da su zbog zloupotrebe položaja ispitivane neke osobe poput bivšeg direktora, ali za sada tako stvari stoje, kazao nam je Amir Murić, krajiški poduzetnik koji ima pravosnažnu sudsku presudu protiv Bire za dug od 475.000 maraka.
Dug je nastao kada je Bira rasprodavala mašine, Murić je uplatio iznos i vršio radove, a zabrana se odnosi upravo na prostor u koji su smješteni migranti.

– On je prošle godine u šestom mjesecu sa svojim ljudima došao meni i zaprijetio da uzmem 200.000 KM, pa da povučem zabranu i tužbu ili će me ubiti. Naravno da nisam pristao, ja sam njemu dao 300.000 maraka i ostalo su radovi, a nudio mi je duplo manje. U sve sam uključio i policiju, pa sam prozvao i premijera i ministra policije USK-a, koji su nakon 150 dana tražili da dam izjavu da pokrenu postupak, ispričao nam je Murić.
Iako je Biri sud odredio mjeru osiguranja na način da zabrani prodaju, korištenje, raspolaganje ili da optereti hipotekom Biru u Bihaću. Ipak, to ne sprečava IOM da traži proširenje kapaciteta za migrante u Biri, a nepoznato je i koliko trenutno plaćaju za korištenje objekta.

– Po mom mišljenju, sve je do Tužilaštva, oni mi već dvije godine govore “sačekaj, polako”. Pravosnažna sudska mjera se krši, mene kao poreznog obveznika niko neće da zaštiti. Oruč je jaka struja SDA, ali i stranci još gore drže šapu nad Tužilaštvom. Kada je nedavno Sattler (ambasador EU u BiH, op.a.) dao izjavu da se Bira ne može zatvoriti, on je prvi kršio zakon koji je nametnuo našem pravosuđu. Ne poštuju pravosnažnu sudsku odluku već dvije godine i znaju da to svjesno čine, poručuje Murić.
Također kaže da je Selvera Oruča, nakon što je prijavio prijetnju, saslušala i policija u Bihaću te su ga odmah i pustili.
Murić je kao poduzetnik trpio štetu i zbog korone iako je i ranije smanjio poslove trideset posto, jer jednostavno više mu se ne mili ni marke platiti državi.

Sekretarica Selvera Oruča u petak nam je kazala da se on “neće upuštati u raspravu sa dotičnim gospodinom”.
– Njegova jedina izjava je da Bira ima advokata, a advokat Selvera je Ilijaz Midžić i za sva pitanja možete se obratiti advokatu, rečeno nam je, a to ćemo i učiniti u drugom dijelu priče.

Vlast u USK-u, nemoćna u nastojanju da zatvori Biru, za sada samo održava zabranu da se u nju primaju novi migranti, kako potpuno ne bi izgubilo smisao otvaranje centra Lipa.

Duje čeka maloljetnike

– Radimo postepene aktivnosti na zatvaranju Bire. Razumijem da se Peter iz IOM-a ljuti, ali mi moramo voditi računa o sigurnosti svojih građana i imovine. Neka on usmjeri energiju na otvaranje prihvatnih centara i u drugim dijelovima BiH i neka rastereti USK, a ne da dijeli lekcije nama koji smo otvorili pet centara. Bio je dogovor da se nakon Lipe zatvori Bira, ali IOM sada šalje poruke da to neće ispoštovati. Interesantno je da IOM i DRC, koji se zalažu za migrante, posebno maloljetnike, neće da izmjeste maloljetnike iz Bire u centar za maloljetnike Duje u Doboj-Istoku koji je prazan. Dakle, prešućuju da maloljetnici imaju adekvatan centar na raspolaganju, osim kad nama trebaju dijeliti lekcije, izjavio je ministar MUP-a USK-a Nermin Kljajić.

Za nas je prihvatljivo da ne budu u gradu i uspjeli smo sa 2.500 da smanjimo broj migranata na 500 u Biri, kaže ministar MUP-a USK-a

On tvrdi da imaju još 150 maloljetnika u Biri koja je za njih neadekvatna. Naime, česte tuče i nasilje među migrantima dovode u opasnost njihov život, a slično je i sa kampom Miral u Velikoj Kladuši, gdje je ponovo došlo do upotrebe hladnog oružja, ni mjesec nakon dvostrukog ubistva među migrantima.

– Ljudi peru milione u Biri, to je ljudska farma, glavna koka nosilja. Šta uđe tamo, to ne vidi ni novinar ni policajac, niko živ osim evropske zajednice. To je pranje novca i ogroman kriminal, zaključuje Amir Murić.(oslobodjenje,tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *