U Cazinu počinje festival kestena

0
88

U Cazinu se održava prvi “Chest Fest”, festival kestena, kojem je cilj promocija proizvoda od kestena i razvoj turističkih kapaciteta ovog kraja.

„U suradnji sa Gradskom upravom Cazina došli smo na ideju da na ovakav način promoviramo ono najveće bogatstvo koje Cazin ima, a to je kesten, kestenove šume i, naravno, kestenov med koji je brendiran i jedinstven po tome u BiH i šire. Na značaj ovih resursa ukazat ćemo nizom kulturnih, sportskih i zabavnih sadržaja, kako bismo ih usmjerili u turistički i privredni razvoj ovog kraja”, kazao je Ermin Beganović, direktor Kulturnog centra Cazin.

Od 2010. godine cazinski kestenov med je brendiran i upisan u intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine, čime je zagarantirana kvaliteta, ali i očuvana autohtonost ovog meda u Bosanskoj krajini.

„Jedinstveni je proizvod koji ima jasnu oznaku geografskog porijekla, što može biti jak turistički potencijal, i organizacija samog festivala je išla u tom smjeru da ponudimo i našim građanima i gostima proizvode od kestena i da promovišemo naš grad i prirodne ljepote koje imamo“, dodao je Beganović u razgovoru za Anadolu Agency (AA).

Od kestena se može napraviti 350 različitih proizvoda i delicija čija je kvaliteta neupitna i korisna za zdravlje.

„Kesten kao resurs nas može povezati sa najvećim turističkim sadržajima. Malo je površina u svijetu koje obiluju kestenom, a ništa ne radimo da imamo plantažni kesten i na tome se mora raditi. Kilogram brašna od kestena košta 35 KM, a prženi kesten je bogat vitaminima i mineralima, i upravo ga to izdvaja od ostalih orašastih plodova i zato ga moramo čuvati“, objasnio je Šefik Rošić, višestruko nagrađivani pčelar i uzgajivač prirodnih biljaka iz Cazina.

Organizatori festivala smatraju da se resursi, odnosno bogate kesetenove šume i brendirani kestenov med moraju usmjeriti na razvoj turizma, ekonomije i poljoprivredne proizvodnje.

„Od 2010. godine smo upisani u registar intelektualnog vlasništva i prvi je to upisani proizvod animalnog porijekla u BiH, a 2017. je upisan i u svjetski registar. Samim tim smo svim pčelarima omogućili opstanak i obavezu očuvanja kvaliteta. Brendirani proizvod mora biti pod veterinarskim i svakim drugim nadzorom, proći sve kontrole i biti usklađen sa pravilnicima Evropske unije, mi imamo to, ali je bitno da naše institucije pomognu našim pčelarima i da se zanavljaju pčelari“, rekao je Rošić.

U okviru Festivala organizirane su radionice za djecu i stručna predavanja, a u centru Cazina postavljene se drvene kućice u kojima se prodaju proizvodi od kestena.

Svečano otvaranje planirano za danas, srijedu, 27. oktobar, zbog dana žalosti, odgođeno je za 28. oktobar.

Završna manifestacija ovog festivala, pješačenje kestenovim šumama, na koju je već prijavljeno više stotina građana, planirana je za nedjelju, 31.oktobar.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here