U čast žrtava Kapije, ponovo će zasjati “Vječna svjetlost”

“Vječna svjetlost” u Tuzli je gorjela od 1997. do 2001. godine, kada je svjetlo ugašeno i više nije upaljeno, a nakon 23 godine, ponovo će zasvjetliti
ponovi ce iznad spomenika kapija u tuzli sjati vjecna svjetlost
Vječna svjetlost ugašena je 2001. godine (Foto: Ilustracija)

Spomenik “Vječna svjetlost” ponovo će zasjati nad Tuzlom i tuzlanskom Kapijom.

Dvadeset i petog maja 1995. godine u 20:55 minuta, nakon granatiranja gradskom centra, poginula je 71 osoba. Njima je, iznad spomenika “Kapija” instaliran reflektor, koji će se paliti svaki dan u 20:55, i svijetlit će 71 minutu, u čast mladim osobama, koje su tu noć izgubile svoje živote.

“Vječna svjetlost” u Tuzli je gorjela od 1997. do 2001. godine, kada je svjetlo ugašeno i više nije upaljeno, a nakon 23 godine, ponovo će zasvjetliti,

Potvrđeno mi je da će “Vječna svjetlost” ponovo biti upaljena 25. maja, na godišnjicu zločina na Kapiji. Ovaj spomenik je osmislio Fatmir Alispahić i godinama je radio dok se jednog dana nije ugasio i zapustio. Sada ga opet očekujemo, kao vrlo bitan elemenat naše kulture sjećanja. Čovjek na putu pravde, istine, argumenata mora biti ustrajan. Koliko god trajalo, na kraju se ipak nešto promijeni – kazao je federalni zastupnik Admir Čavalić, koji je prije 13 godina, zajedno s kolegicom Suzanom Hrustić skupio par hiljada potpisa za vraćanje spomenika Vječna svjetlost nad Kapijom.

Čavalić je kasnije, kao gradski vijećnik, kontinuirano insistirao na ovoj inicijativi pa je na kraju usvojen i zaključak na sjednici Gradskog vijeća.

Prošle godine sam opet kao federalni zastupnik uputio inicijativu ka Gradu Tuzla i upozorio na zaključak. Pred ramazan sam imao susret sa gradonačelnikom Zijadom Lugavićem i tada mi je usmeno obećao da će ove godine biti svjetlosti. Obećanje je ispunio i čovjek je od riječi – zaključio je Čavalić. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *