U Briselu burna rasprava o stanju u BiH

Vanjskopolitički odbor Evropskog parlamenta danas je održao sastanak koji je bio zatvoren za javnost, a na njemu se, između ostalih, parlamentarcima obratio visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt koji je govorio o stanju u BiH. Schmidt se osvrnuo na pitanje izbornog zakona. On je istakao da se, budući da nije pregovarač, nada da bi uskoro moglo doći do dogovora o reformi.

– Referiram se na neke od onih koji pregovaraju, koji su umjereni optimisti i mi trebamo uraditi sve da se taj optimizam pokaže realističnim, rekao je Schmidt novinarima nakon završetka sastanka.

Prije Schmidta zastupnicima se obratio i šef Izaslanstva EU u BiH Johann Sattler.

Schmidt je rekao da je na sastanku s članovima vanjskopolitičkog odbora bilo riječi o utjecaju ruske agresije na Ukrajinu i o opasnosti od prelijevanje te krize na BiH i zapadni Balkan.

Hrvatski eurozastupnik Tonino Picula rekao je da se u raspravi iza zatvorenih vrata čulo da su odnosi u Federaciji BiH, to jest između Bošnjaka i Hrvata, ključni za cijelu Bosnu i Hercegovinu, piše Oslobođenje.

– Jer ako dođe do dogovora o novom izbornom zakonu i ako se taj zakon i provede tada ćemo moći reći da je BiH riješila jedno od pitanja koje doista trese same temelje države budući da izbori imaju smisla samo ako svi koji u njima sudjeluju osjećaju da njihov glas nešto vrijedi, da zaista biraju svoje predstavnike i da onda ti predstavnici rade za dobrobit zemlje – rekao je Picula.

Dodao je da je član Predsjedništva Milorad Dodik, koji je najavio preuzimanje ovlasti s državne razine na entitet Republiku Srpsku, u posljednje vrijeme nešto ublažio svoju retoriku, ali da i dalje nisu svi uvjereni da je promijenio svoje mišljenje.

Hrvatska zastupnica Željana Zovko rekla je da su ovakvi sastanci iznimno korisni kako bi se članovi vanjskopolitičkog odbora iz prve ruke informirali o stanju u BiH.

U utorak će se zastupnicima vanjskopolitičkog odbora obratiti povjerenik za proširenje Oliver Varhelyi.

Nakon toga, na otvorenoj sjednici, s članovima vanjskopolitičkog odbora razgovarat će članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić, Šefik Džaferović i Milorad Dodik te predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *