U Brčkom se održava Sudžuka fest

Najbolji mogu očekivati da će imati najbolje ocjene, da nastave tako raditi i biti uzor

U sklopu 4. Sudžuka festa 2024, festivala tradicionalnog balkanskog proizvoda, danas je u organizaciji Voćnog kluba Brčko održano ocjenjivanje sudžuke po industrijskoj proizvodnji. Savo Lukić, predsjednik kluba, kaže da će ocjenjivanje vršiti stručna komisija na uzorcima iz BiH, ali i zemalja regiona.

Jedan od članova komisije je i Enes Omerević, doktor veterinarske medicine. Istakao je da je ove godine na ocjenjivanju preko 35 uzoraka iz BiH, Sandžaka, Slavonije-Hrvatske, Srbije i Slovenije, te da se na ovaj način pokušava da standardizira ovaj mesni proizvod.

– Pokušavamo da napravimo jednu pravu recepturu, jedan uzorak, odnosno proizvod koji bi dobio takav kvalitet da ga možemo brendirati i samim tim bi u budućnosti bio zaštićen. S obzirom da je kod nas sve zapušteno, i ljudi svašta rade i pakuju, u budućnosti se više neće smjeti igrati sa takvim proizvodom i jednostavno neće moći da na tome stoji bosanski sudžuk – pojasnio je Omerović.

Prema njegovim riječima, najbolji mogu očekivati da će imati najbolje ocjene, da nastave tako raditi i biti uzor onima koji imaju nešto lošije ocjene i kvalitet.

Danas će ocjenjivanje biti završeno, a rezultati se očekuju za nekoliko dana.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *