U Brazilu otkriven novi virus: Geni nisu poznati

Naučnici su nedavno otkrili novi, zagonetan virus čiji se genom čini potpuno nepoznatim; odnosno koji se sastoji od nikad prije dokumentiranih gena.

Yaravirus brasiliensis, nazvan po Yari (Iari) – vodenoj kraljici u brazilskoj mitologiji koja podsjeća na vodenu nimfu ili sirenu, pronađen je u brazilskom umjetnom jezeru Pampulha. Iako se ne radi o nadnaravnom biću, virus je izgleda jednako tajanstven kao spomenuta bića iz legende, piše Science Alert.
U Brazilu otkriven novi virus – undefinedScreenshot: U Brazilu otkriven novi virus

Razlog tome je, objašnjavaju naučnici, to što virus predstavlja “novu liniju virusa koji pogađa amebe, a koji ima zagonetno porijeklo i filogenezu (razvoj živih bića)”. Otkrili su kako nikada ranije nije zabilježeno više od 90 posto gena Yaravirusa.

Samo šest uočenih gena imalo je neku sličnost s poznatim virusnim genima dokumentiranim u naučnim bazama podataka. Nakon pretrage s više od 8.500 javno dostupnih metagenoma, naučnici nisu pronašli genom srodan Yaravirusu.

“Kada smo proveli prvu genetsku analizu, nismo kod Yaravirusa uočili prepoznatljive sekvence kapsida ili drugih tipičnih virusnih gena”, objašnjavaju istraživači.

Naučnici smatraju da bi se moglo raditi o prvom izoliranom slučaju nepoznate grupe virusa amebe ili potencijalnoj vrsti divovskog virusa koja bi se nekako mogla razviti u smanjeni oblik, prenosi Index.hr

Istraživanje naziva A mysterious 80 nm amoeba virus with a near-complete “ORFan genome” challenges the classification of DNA viruses objavljeno je u naučnom uslužitelju bioRxiv.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *