U Bijeljini stanje zabrinjavajuće, 12 pacijenata sa pneumonijom

0
337

Stanje je sada već zabrinjavajuće, jer je popunjenost kapaciteta Kovid bolnice dostigla 90 odsto što predstavlja porast od 20 odsto u odnosu na prethodni dan. Jasno je da smo na granici iscrpljenosti kapaciteta te da je neophodno brzo proširenje postojećih, rečeno je na Kriznom štabu Bolnice.

Kako navode, danas u Kovid bolnici, imaji 36 bolesnika.

– Jedan pacijent je na respiratoru, jedan je na respiratornoj potpori, a 22 na kiseoničkoj terapiji. Klinička slika oboljelih kreće se od srednje teške do izuzetno teške. Da bi bolesnicima koji su sa teškom kliničkom slikom bila obezbijeđena kontinuirana respiratorna podršaka, od juče je obezbijeđen i stavljen u funkciju agregat u Kovid bolnici. Izvršen je tehnički servis sistema koji omogućava centralno snabdijevanje kiseonika kovid oboljelih, poručuju.

Situacija u Bijeljini prijeti da postane dramatična.

– Da bismo izbjegli katastrofalan scenario, molimo, apelujemo i tražimo od Štaba za vanredne situacije Grada Bijeljina, zdravstvenih ustanova koje gravitiraju ka Bolnici i građana, da naša upozorenja shvate krajnje ozbiljno i da primjenjuju obavezna mjere lične zaštite. U suprotnom, teško ćemo moći zbrinuti i pomoći svim potencijalnim pacijentima, koji budu budu imali tešku kliničku sliku.

U Republici Srpskoj u posljednja 24 sata na virus korona pozitivno je 45 osoba od testiranih 270, a umrla je po jedna osoba iz Šekovića i Ljubinja, rekao je vršilac dužnosti direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković.

On je na konferenciji za novinare u Banjaluci predstavnika ovog instituta rekao da i dalje postoji trend pogoršanja epidemiološke situacije u ovom bh. entitetu zbog čega je važno da se građani pridržavaju mjera nadležnih.

Zeljković je rekao da novu mjeru nošenja zaštitne maske na otvorenom treba poštovati uvijek kada nije moguće održati distancu od dva metra.

– Cilj nam je svima stabilizacija epidemiološke situacije, poručio je Zeljković.

Epidemiolog Jelena Đaković Dević istakla je da je u Univerzitetskom kliničkom centru RS hospitalizovano 58 pacijenata, a u ostalim bolnicama u RS njih 188.

I ona je potvrdila da je epidemiološka situacija u entitetu i dalje nepovoljna, zbog čega se treba pridržavati mjera.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here