U Bihaću istovareno 50 tona tekstilnog otpada

0
115

Čak 50 tona tekstilnog otpada, poput onog koji je prethodnih dana istovaren u Drvaru i Grahovu, jučer je u poslijepodnevnim satima dovezen u Bihać u krug bivše tvornice pekarskih proizvoda Tehnopek.

Inspekcija i policija su na terenu i preduzimaju aktivnosti u vezi s ovim incidentom.

Slike kao u Drvaru i Grahovu. Ipak, očevici su uspjeli snimiti broj registarskih oznaka i o svemu obavijestiti policiju i ostale nadležne institucije. Lokacija na kojoj je otpad nelegalno odložen, u neposrednoj je blizini rijeka Dobrenica i Una, što predstavlja dodatnu opasnost.

Dva šlepera su bila, otprilike 50 tona otpada nepoznatog porijekla tu na imanju, sad čekamo da se sazna o čemu se radi, rekao je Dženis Henda

Na osnovu registarskih oznaka, komunalni isnpektori su saznali da se radi o kamionima firme krom reciklaža d.o.o. Drvar. Ista ona firma koja je registrovana na adresi Titova 1 u Drvaru gdje se nalazi zgrada Općine Drvar. Ista ona firma za koju je inspekcijskim nadzorom utvrđeno da pogon i lokacija koji se pominju u dozvoli za upravljanje otpadom koju posjeduje, ne odgovaraju stanju na terenu, odnosno, oprema i mašine za reciklažu ne postoje na lokaciji uskladištenja otpada u Drvaru. Zbog informacija da se na putu ka Bihaću nalazi još nekoliko šlepera sa otpadom, policija je tokom noći nadgledala ovo mjesto.

Kako je općinski inspektor MZ Privilica,Asim Begatović, razgovarao sa vozačima kamiona, ja mislim da će se ovaj problem vrlo brzo riješiti. Ali ovo što se je uradilo ovdje to je stvarno za svaku osudu.

Radi se o tekstilnom otpadu većinom, čiji je sastav nepoznat. Znači ne možemo ništa dok se ne utvrdi njegov sastav pa ćemo angažirati institucije da uzmemo uzorke da se analizira šta je i onda ide zakonska procedura, postupanje i uklanjanje ovog otpada, rekao je Senad Dervišević, kantonalni inspektor za zaštitu okoliša.

Nakon ovog slučaja u Bihaću, federalno ministarstvo turizma i okoliša poništilo je dozvole koje je prethodno dobila kompanije za uvoz reciklažnog otpada, a resorno ministarstvo je uputilo zahtjev kolegama u Italiji kako bi otpad bio vraćen odakle je i dovezen. Prema informacijama sa terena, ovaj otpad bi do četvrtka trebao biti vraćen u Italiju.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here