Počinje anketiranje o prihodima i uslovima života građana

Na prostoru cijele Bosne i Hercegovine danas počinje anketa o prihodima i uslovima života (SILC) koja će se sprovoditi do kraja jula.

Iz Agencije za statistiku BiH su naveli da je cilj istraživanja prikupljanje podataka o prihodima, siromaštvu, socijalnoj isključenosti, materijalnoj deprivaciji, socio-ekonomskim karakteristikama pojedinaca i uslovima života.

Riječ je o ponovljenom anketiranju domaćinstava iz slučajno odabranog uzorka od prošle godine zbog praćenja promjena nastalih u jednom domaćinstvu između dva talasa anketiranja, saopšteno je iz Agencije za statistiku.

Podaci će se koristiti za dobijanje glavnih socijalnih indikatora na nivou BiH i entiteta.

Anketiranje provodi Agencija za statistiku BiH, u saradnji sa Zavodom za statistiku Republike Srpske i Federalnim zavodom za statistiku, u skladu sa metodologijom Eurostata s ciljem uočavanja pojave dugotrajnog siromaštva i praćenja drugih socio-ekonomskih karakteristika.

Anketu će sprovoditi ovlašteni i edukovani anketari, angažovani od zvaničnih statističkih institucija u BiH, istakli su iz Agencije.

Dodali su da će prikupljeni podaci biti povjerljivi i u skladu sa odredbama Zakona o statistici BiH, te da će biti korišteni isključivo u statističke svrhe.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *