U BiH na snazi umjetnost preživljavanja

Nivo cijena na godišnjem nivou viši je za 4,1%., sindikalna potrošačka korpa skoro 3.000, a primanja mnogo niža. Stoga, ne iznenađuje da građani već duže vrijeme kupuju i na grame, zadužujući se do plaće ili penzije

Povrće i voće kupuje se na komad Foto:arhiv TL

Dok se politički sukobi nastavljaju, u Bosni i Hercegovini se svakog dana cijene povećavaju. Dok se bilježi trend poskupljenja potrošačke korpe, na snazi je umjetnost preživljavanja.

Prosječna plaća ne može pokriti ni pola potrošačke korpe.

U oktobru su, u odnosu na mjesec ranije, cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju više za oko 0,6 posto, gotovo u svim odjeljcima, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Nivo cijena na godišnjem nivou viši je za 4,1%., sindikalna potrošačka korpa skoro 3.000, a primanja mnogo niža. Stoga, ne iznenađuje da građani već duže vrijeme kupuju i na grame, zadužujući se do plaće ili penzije.

Stručnjaci navode da je inflacija već dvije godine svjetski problem i treba mnogo vremena za usporavanje. Međutim, građani mogu promjenama navika doprinijeti.

– Moramo više paziti gdje trošimo novac, tražiti popuste, sniženja, kažnjavati tržne centre za koje mislimo da neopravdano proizvode drže sa visokim cijenama i samo na taj način ćemo slati poruku tržištu i primorati trgovce, proizvođače da se prilagode tržištu, izjavio je za BHRT Damir Bećirović, profesor ekonomije.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *