U Beogradu novi protesti, SEOS blokirao most Gazelu

Aktivisti Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS) blokirali su u subotu oko 14 sati most Gazelu kod centra Sava u Beogradu, nastavljajući tako svoju borbu protiv nedavno usvojenog zakona o planiranju i izgradnji, a za večeras je najavljen i protest “Srbija protiv nasilja”.

Predstavnik udruženja “Ne damo Jadar” članice SEOS Zlatko Kokanović izjavio je agenciji Beta “da je zakon sraman i da omogućava rasprodaju i poklanjanje teritorije Srbije”.

Prisustvuje više desetina aktivista ekoloških organizacija, i za sada nema incidenata, a okupljeni propuštaju automobile s malom djecom, prenosi N1.

U Beogradu je večeras najavljen i prosvjed “Srbija protiv nasilja” , na kojem će se, po najavi tehničkih organizatora, šetati sjedišta Radio televizije Srbije (RTS) i Regulatornog tijela za elektronske medije (REM).

Građanski prosvjedi u Beogradu, a potom i širom Srbije, počeli su poslije dva masovna ubistva 3. i 4. maja u beogradsko školi “Vladislav Ribnikar” i u selima u okolini Mladenovca i Smedereva.

Među zahtjevima protesta koje tehnički organizira dio proeuropske opozicije, su ukidanje nacionalne frekvencije televizijama Pink i Hepi i gašenje tabloida koji promoviraju govor mržnje i nasilje.

Traži se i smjenjivanje ministra unuttrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora Sigurnosno-informativne agencije Aleksandra Vulina, kao i rukovodstva RTS i Vijeća REM-a. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *