U Beogradu i Novom Sadu počelo okupljanje građana

0
285
( Anadolu Agency )

Ispred Skupštine Srbije i u Pionirskom parku preko puta Skupštine počelo je okupljanje građana koji su na protest pozivani i danas preko društvenih mreža. Protesti se održavaju i u drugim gradovima u Srbiji. Samo u Beogradu, u protekle dvije noći, povrijeđeno je više od stotinu demonstranata i policajaca.

Kako je javila televizija Prva, trenutno se na tim lokacijama nalazi stotinak građana, dok su jake policijske snage raspoređene oko zgrade Narodne skupštine, kao i ispred predsjedništva.

Građani su za današnji protest preko društvenih mreža obaviješteni da će se “protestovati sjedeći” da bi se razlikovali od onih koji su došli da izazovu nasilje.

Demonstranti su sjeli na plato i drže natpise “Ne nasjedaj, sjedi”, “Hapsi huligane, ne tuci svoj narod”, a mogu se i čuti uzvici “Sjedi, sjedi”.

Policije, za razliku od juče, nema ispred zgrade Skupštine.

Dok se novinarka Radio-televizije Srbije pripremala za uključenje, oko nje su sjeli okupljeni građani, koji su ekipi javnog servisa upućivali pogrdne nadimke, ali su se nakon uzvika ostatka građana da sjednu smirili.

Protesti i u Novom Sadu

Oko 2.000 Novosađana okupilo se večeras na centralnom Trgu slobode, na ponovnom protestu protiv aktuelne vlasti i najave uvođenja policijskog sata. Okupljeni građani, uglavnom mlađi, nose različite transparente i zastave.

Kako je ranije najavljeno, oni traže ostavke predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, ministra policije Nebojše Stefanovića, direktora policije Vladimira Rebića, gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića.

Demonstranti traže i raspuštanje Kriznog štaba za borbu protiv epidemije koronavirusa, kao i da se novac koji je namijenjen za crkvu, preusmjeri za medicinare, dok bi svi oni koji su izgubili posao tokom pandemije, trebalo da budu vraćeni na svoja radna mjesta.

U Kruševcu skup zavšen bez incidenata

Oko 500 Kruševljana, uglavnom mladih, učestvovalo je večeras na protestnom skupu u centru grada, organizovanom protiv policijskog nasilja i u znak podrške demonstrantima širom Srbije.

Uzvikujući parole “Nećemo Vučića”, “RTS laže”, “SNS lopovi, Srbiju ste prodali” demonstranti su prvo prošetali do zgrade Policijske uprave i Trga mira, a potom se vratili na Trg kosovskih junaka.

Jedna od učesnica protesta upozorila je demonstrante na, kako je rekla, “ubačene elemente iz SNS”.

“Vidjela sam petoricu momaka za koje znam da su iz SNS-a. Nemojte da nasjedate na njihove prvokacije. Ukoliko nešto započnu samo sjedite dole”, kazala je ova učesnica protesta.

Nakon još jedne kraće šetnje do Trga kosturnica skup je završen uz dogovor da se sutra okupe na istom mjestu u 19.00 sati.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here