U Beču preminuo i sahranjen slikar iz Tuzle Ferid Prcić

0
1055

Sa malim zakašnjenjem objavljujemo da je u Beču preminuo, a prekjučer sahranjen akademski slikar, Tuzlak Ferid Prcić Briki. Preminuo je u 72. godini.

Rođen je 1948. godine u Tuzli. Srednju školu primijenjenih umjetnosti pohađao je u Sarajevu, smjer slikarstvo, a potom i sarajevsku Akademiju likovnih umjetnosti. Za vrijeme studija interesirao se za avangardu, nove umjetničke pokrete u slikarstvu, teatru i filmu, punih petnaest godina proveo je i na Radio televiziji Sarajevo.

Nakon Tuzle i Sarajeva život ga je odveo u Beč gdje je učestvovao u raznim projektima za Bečku državnu operu, Narodno pozorište Beča i Bečko dvorsko pozorište.

Živio je umjetnost, na nekom svom mjestu, gdje su i Tuzla i Beč. Prije četiri godine u Tuzli je otvorena izložba “Akt”, Prcić je tada okupljenim ljubiteljima njegove umjetnosti otkrio na koji način povezuje grad iz kojeg je potekao i onaj u kojem se zatekao: “Želio sam u Tuzli napraviti premijerno prikazivanje slika, odnosno ulja na platnu, manjeg i većeg formata. Inspiraciju za nastanak slika sam pronašao u Tuzli, odnosno kupačicama i kupačima na Panonskim jezerima. Inspiraciju sam na platno prenio u mom ateljeu u Beču”, kazao je te dodao da spomenuti aktovi zapravo predstavljaju vezu između Beča i njegove rodne Tuzle za koju ga vežu posebna sjećanja.

U ranoj mladosti bio je bokser, svojevremeno je sparingovao i sa slavnim Marijanom Benešom, također, rođenim Tuzlakom. Prije desetak godina novinaru portala Klix rekao je kako će se vratiti u svoju Tuzlu, kada završi “ono što je započeo u bijelom svijetu”. Nažalost, taj meč je izgubio. Ipak, pamtićemo ga kao borca, za čovjeka i umjetnost. (Bum Magazin, tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here