U Beču će roboti djelimično zamijeniti hirurge

Gradske vlasti austrijske prijestolnice za više klinika u Beču nabavljaju robote najnovije generacije koji obavljaju manje hirurške zahvate. Minimalno invazivne operacije se sve češće izvode, što predstavlja prednost i za pacijente i za hirurge.

Ove operacije se provode pomoću kamere i instrumenata koji se uvode u tijelo kroz male rezove na koži.

Na taj način se mogu izvesti mnogo složeniji manevri nego što je to slučaj sa klasičnom laparoskopijom, dok se drhtanje ruku hirurga poništava. Nervni i krvni sudovi su najbolje moguće zaštićeni, a mali rezovi omogućavaju postizanje boljih estetskih rezultata i smanjenje bolova nakon operacije. Hirurzi nisu više za operacionim stolom, već upravljaju konzolom dok gledaju u ekran. Trodimenzionalna slika visoke rezolucije pruža deset puta uvećan prikaz.

Prva robotizirana operacija izvest će se sredinom aprila na klinici Donaustadt. U urologiji se hirurški robot koristi za uroonokološke intervencije kao što je operacija tumora bubrega ili za rekonstruktivne postupke kao što su operacije zamjene mokraćne bešike.

Za odjeljenja urologije, opšte hirurgije, ORL i ginekologije nekoliko klinika u Beču će u saradnji sa kompanijom Intuitive Surgical Sàrl biti nabavaljeno šest Da Vinci robota ukupne vrijednosti od 12 miliona eura. U nabavku robota uključena je i dvomjesečna obuka hirurga koji će ih koristiti, saopćeno je iz Eurocomm-PR.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *