U Banja Luci poništeno 167 diploma fakulteta

Inspektorat Republike Srpske poništio je 167 diploma koje je izdala Visokoškolska ustanova “Prometej” zbog, brane se na fakultetu, tehničke greške, saznaje portal Capital.

Na osnovu rješenja Republičke inspekcije za prosvjetu i sport, Senat Visokoškolske ustanove “Prometej” Banjaluka donio je odluku o proglašavanju diploma ništavnim te ispravljanju tehničke greške, navedeno je u Odluci “Prometeja” kojom se poništavaju diplome.

Na ovom privatnom fakultetu tvrde da su diplome poništene zbog samo jedne riječi.

Iz “Prometeja” kažu da im je nadležna prosvjetna inspekcija naložila da otklone nedostatke utvrđene inspekcijskim pregledom, a odnose se na tehničke nepravilnosti prilikom izdavanja diploma odnosno nenamjerne greške administrativnog osoblja, gdje je studentima u obrascu diplome izostavljena jedna riječ “vrsta studija” (strukovni) iako je, kako kažu, sasvim vidljivo iz stečenog zvanja “strukovni specijalist inženjer prometa” da je riječ o strukovnom studiju.

Što se tiče studenata koji su upisali studije školske 2014/2015 godine, a koji su završetkom studija zakonski stekli zvanje ‘diplomirani inženjer prometa’, prosvjetna inspekcija je izdala nalog da se studentima dodijeli zvanje ‘strukovni specijalist inženjer prometa’, kažu u “Prometeju”.

Prema njihovim riječima, Zakon o zvanjima koja se stječu završetkom visokog obrazovanja stupio je na snagu početkom svibnja 2014. godine, a Pravilnik o listi strukovnih, akademskih i naučnih zvanja, objavljen je u Službenom glasniku 29. prosinca 2014. godine, a na snagu stupio u siječnju 2015. ne može se, smatraju, primjenjivati za studijske programe, odnosno za studente upisane u školsku 2014/2015. nego za studente upisane u školsku 2015/2016 godinu.

Zbog neosnovanog naloga prosvjetne inspekcije, Visoka škola ‘Prometej’ podnijela je tužbu protiv Ministarstva za znanstvenotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informacijsko društvo RS, naglasili su u “Prometeju”.

Tvrde da tijekom vršenja kontrole od strane prosvjetne inspekcije, nije utvrđeno bilo kakvo kazneno djelo od strane Visoke škole “Prometej”.

S druge strane, prema informacijama portala Capital Inspektorat RS se o svim aktivnostima vezanim za nadzor u Visokoj školi “Prometej” planira oglasiti narednih dana.

Ovo nije prvi put da je “Prometej” na meti inspekcijskih i istražnih organa. Fakultet je bio obuhvaćen akcijom “Klaster” koju je provodila Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) tijekom koje je uhićeno deset osoba, a zbog sumnje u izdavanje lažnih diploma i niza drugih nezakonitosti.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *