U Austriji se dnevno uradi do 4.000 testova na koronavirus

0
49

Broj potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom u Austriji prešao je pet hiljada u utorak, a zabilježeno je 28 smrtnih slučajeva, navode lokalne zdravstvene službe.

Skoro 1.000 novoregistriranih osoba pozitivni su na koronavirus, a ukupan broj zaraženih, prema večerašnjim podacima, iznosi 5.182.

Većina pacijenata u ovoj alpskoj zemlji ima blage simptome, dok je 211 pacijenata hospitalizirano, a 24 je potrebna intenzivna njega, saopćilo je ministarstvo zdravstva, prenijela je Xinhua.

Ministar zdravstva Rudolf Anschober saopćio je u ponedjeljak da se tokom protekle sedmice kapacitet za testiranje u Austriji udvostručio sa 1.000/1.500 testova dnevno u deset laboratorija, na trenutno oko 2.000 do 4.000 testova dnevno u 20 laboratorija.

Predviđeno je daljnje povećanje zbog čega je austrijski kancelar Sebastian Kurz u utorak kazao da se uz dovoljno resursa može obavljati i do 15.000 testova dnevno.

Kancelar je naglasio da se provode “intenzivne nabavke i logistika” u pogledu zaštitne opreme i kompleta za testiranje koronavirusa.

Pomoć je na putu iz Njemačke, Malezije i Kine, rekao je Kurz.

Od 20 miliona zaštitnih maski koliko je Kina obećala poslati, prvih pet miliona očekuje se ove sedmice. (ag)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here