U akciji “Zip” u Kladnju uhapšena jedna osoba

Lice je lišeno slobode po nalogu Suda Bosne i Hercegovine

Foto: Ilustracija (Arhiv tl)

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) juče su (20.02.2024. godine), u nastavku operativne akcije „Zip“ na području Kladnja slobode lišili jedno lice, koje je sprovedeno u prostorije SIPA-e, gdje je nad njim izvršena kriminalistička obrada i ispitivanje u svojstvu osumnjičenog. O daljem statusu navedenog lica će se u zakonoskom roku odrediti postupajući tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Lice je lišeno slobode po nalogu Suda Bosne i Hercegovine i uz nadzor Tužilaštva Bosne i Hercegovine, zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivična djela „Organizovani kriminal“ u vezi sa krivičnim djelima „Krijumčarenje lica“, „Organizovanje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenje migranata“ propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine.

Podsjećanja radi policijski službenici SIPA-e su dana 06.02.2024. godine realizovali operativnu akciju „Zip“, kojom prilikom je slobode lišeno devet lica, koja je rezultat višemjesečne provedene istrage u saradnji sa policijskim službenicima MUP-a Republike Hrvatske, uz podršku Europola, kada je zadokumentovano krijumčarenje oko 70 lica državljana Republike Turske iz Bosne i Hercegovinu u Republiku Hrvatsku, te dalje u zemlje Evropske unije. Krijumčarenje je vršeno na način da su lica prevožena skrivena u kamionima sa teritorije Bosne i Hercegovine na područje Republike Hrvatske.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *