U akciji “Skuter2” zaplijenjene četiri tone duhana

Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva Bosne i Hercegovine na području Foče i Bijeljine provedena je akcija usmjerena na više osumnjičenih osoba koje su pod istragom da su se kao organizirana kriminalna grupa bavile nedozvoljenim prometom akciznih proizvoda.

U akciji kodnog naziva “Skuter 2” zaplijenjene su oko četiri tone duhana, mašine i alati korišteni za proizvodnju duhana, kao i veća količina cigareta bez akciznih markica, te veća količina novca u stranim valutama, a budžet BiH je tim krivičnim djelima oštećen za više desetina hiljada KM.

Nezakonitom prodajom cigareta i duhanskih proizvoda ilegalno distribuiranim na crnom tržištu u BiH, nanesena je velika šteta budžetu BiH zbog utaje poreza i akciza, a osumnjičeni su počinjenim krivičnim djelima stekli veliku imovinsku korist.

Ove aktivnosti rezultat su višemjesečne temeljne istrage koju je provodilo Tužilaštvo BiH u saradnji s Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA), a uhapšene osobe su pod istragom zbog krivičnog djela organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom nedozvoljenog prometa akciznih proizvoda.

Istraga će biti nastavljena, najavljeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.(hayat,tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *