U akciji Europola pronađene stotine ukradenih vozila

Riječ je o operaciji Frontexa koju su podržali Europol i Interpol, u kojoj je učestvovalo oko 400 policajaca iz 25 država.

U operaciji učestvovalo oko 400 policajaca iz 25 država

Na vanjskim kopnenim granicama Europske unije, kao i na graničnim lokacijama u Bosni i Hercegovini, Albaniji Kosovu, Moldaviji, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji, u oktobru je izvršena operacija Mobile 6.

Riječ je o operaciji Frontexa koju su podržali Europol i Interpol, u kojoj je učestvovalo oko 400 policajaca iz 25 država.

Ova saradnja omogućila je pronalazak 505 ukradenih automobila, oko 2.000 ukradenih dijelova vozila, 16 čamaca, 32 vanbrodska motora i 248 falsifikovanih dokumenata.

Osim toga, nadležni organi su identifikovali 209 krijumčara migranata.

“Policija je tokom operacije identifikovala razne kriminalne taktike, uključujući nekoliko slučajeva koji uključuju takozvane “klonirane automobile”. Kriminalci koriste lična dokumenta koja pripadaju drugom vozilu, obično uništenom automobilu, iste marke, modela i boje.

Dokumenti se dostavljaju nadležnima u slučaju granične kontrole u vezi sa potragom za ukradenim automobilom. Ovakvi incidenti predstavljaju sve veći problem za granične službenike, jer se sofisticiranost lažnih identifikacionih brojeva vozila povećava”, navodi se u saopćenju Europola.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *