Afera “Respiratori”: “Seb zove, loši respiratori, u ogromnom smo problemu”

U komunikaciji od 28. marta u Viber grupi "Gensek". Seb zove. Loši respiratori. U ogromnom smo problemu. Ako je to tačno, a jeste garant".

0
115
Suđenje Novalić i drugi

U nastavku suđenja premijeru Federacije Bosne i Hercegovine Fadilu Novaliću i drugima optuženim za spornu nabavku 100 respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM, bivši šef Novalićevog kabineta Hasan Ganibegović danas je rekao da je djelimično izbrisao dio poruka u Viber grupi “Gensek”, preko koje je komunicirao sa Editom Kalajdžić.

Svjedok je rekao da je pokretanjem hajke u medijima u vezi sa respiratorima dobio uputstvo da on, premijer i Edita Kalajdžić brišu sve poruke u ovoj Viber grupi.

Na pitanje tužioca Džermina Pašića, da se u “Gensek” grupi spominje “Seb”, Ganibegović je objasnio da je to Sebija Izetbegović, direktor KCUS-a u Sarajevu.

Ganibegović i Kalajdžić vodili su razgovor 23. aprila 2020. kada je Ganibegović dobio od Fahrudina Solaka ugovor sa “Srebrenom malinom” o kupovini respiratora. Taj ugovor je Kalajdžić proslijedio, naglasivši da je ugovor štetan, da nisu ispoštovani rokovi i da treba ugovor raskinuti, piše N1.

U komunikaciji od 28. marta 2020. u Viber grupi “Gensek” Kalajdžić se obratila Ganibegoviću rekavši;

“Seb zove. Loši respiratori. Užas. U ogromnom smo problemu. Ako je to tačno, a jeste garant”.

Ganibegović odgovara: “Je li ovo tačno što Kučuković kaže za ubijanje ljudi?”.

Tokom komunikacije koja je obavljena nakon dolaska respiratora. Ganibegović kaže:

“Bahra i šef nabavljali. Ako se nije Ćahta upetljao”.

Kalajdžić odgovara:

“Užas. I ono pismo otišlo. Niko ništa ne pita. Treba poderati sve”.

Na insistiranje tužioca Pašića, Ganibegović je objasnio o kojem pismu je riječ. On je rekao da se radi o pripremljenoj zahvalnici Fikretu Hodžiću i “Srebrenoj malini” zbog kupovine tako velikog broja respiratora, koji su tada bili neophodni.

Odgovarajući na pitanje Novalićevog advokata Vasvije Vidović, Ganibegović je rekao da je u martu i aprilu prošle godine bio veliki pritisak na Vladu Federacije BiH za nabavku medicinske opreme i da niko drugi to nije htio da uradi.

Na narednom pretresu, zakazanom za petak, 15. oktobra, odbrana će nastaviti sa ispitivanjem ovog svjedoka.

Ganibegović: Poruke sam brisao prema uputama, u grupi je bila i Sebija I.

Na prethodnom ročištu Ganibegović je tvrdio da se ne sjeća izvjesnih stvari. Danas je, ipak, govorio o viber-grupi Gensek.

Kazao je da je djelimično sam izbrisao poruke prema uputama, te otkrio da je i Sebija Izetbegović bila član te viber-grupe. Na današnjem saslušanju se pojavila i Edita Kalajdžić, sekretarka Vlade.

Naredno ročište zakazano je za petak kada će opet biti saslušan Ganibegović.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here