U 24 sata od koronavirusa (Covid-19) umrlo skoro sto ljudi

Broj zaraženih koronavirusom u Kini dosegnuo je 44.653, a broj umrlih od posljedica zaraze virusom službenog naziva Covid-19 popeo se na 1113, priopćile su u srijedu vlasti u Pekingu.

U posljednja 24 sata od koronavirusa je umrlo 97 osoba te je zabilježeno novih 2015 slučajeva zaraze, najnoviji su u srijedu objavljeni podaci kineske Nacionalne komisije za zdravlje.
Razlog za optimizam

Voditelj stručnog tima Komisije Zhong Nansha dan ranije je izjavio da bi epidemija koronavirusa u toj zemlji mogla biti zauzdana do travnja, a najnovije brojke pokazuju da možda ima razloga za optimizam, ocjenjuje novinska agencija Reuters.

Broj umrlih i novooboljelih u provinciji Hubei, epicentru epidemije koja je praktički posve izolirana od ostatka svijeta, u utorak je iznosio 94 (umrlih) te 1068 (novih slučajeva bolesti), što je manje od preko 3 tisuće novooboljelih, koliko je zabilježeno 4. veljače, i najniže od 31. siječnja, kada je zabilježeno 1347 novih slučajeva zaraze, pieš Index.hr.

No ukupan broj smrtnih slučajeva u Kini toliko je narastao da je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) novu bolest, kojoj je u utorak nadjenula službeno ime Covid-19, proglasila potencijalno većom prijetnjom od terorizma.

“Svijet se mora probuditi i odnositi se prema ovom neprijatelju kao prema neprijatelju broj 1”, kazao je čelnik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus, najavivši da bi prvo cjepivo moglo biti dostupno za 18 mjeseci.

Nanshan, glavni savjetnik kineske vlade po pitanju epidemije koronavirusa, naglasio je da broj novih slučajeva zaraze u nekim provincijama pada te prognozirao da će epidemija u ovome mjesecu dosegnuti vrhunac.

“Nadam se da bi ova epidemija mogla završiti negdje u travnju”, izjavio je Zhong, epidemiolog koji je odigrao ulogu u suzbijanju epidemije SARS-a 2003.

Čak i ako se ostvari njegova prognoza i epidemija uskoro bude suzbijena, koronavirus je već snažno pogodio kinesko gospodarstvo – tvrtke su počele otpuštati radnike, a mnoge su najavile da će im trebati milijarde dolara zajmova kako bi se održale. Opskrbni lanci proizvođača automobila i pametnih telefona prekinuti su.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *