Tuzlanskom kantonu prijeti zdravstveni kolaps

1
526

U Tuzlanskom kantonu nije usvojen budžet za narednu godinu, kao ni finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja.

Tim povodom, ministrica zdravstvenog osiguranja, Dajana Čolić, situaciju u ovom kantonu ocjenjuje krajnje ozbiljnom i alarmantnom.

-Ne bih zaista da prejudiciram ishod današ sjednice Skupštine TK-a, ali vjerujem da su svi poslanici svjesni ozbiljnosti ali i odgovornosti koju oni u ovom slučaju moraju ponijeti, odnosno koju će snositi potencijalno kasnije – rekla je Čolić za Federalnu televiziju i dodala, da ako se ne usvoji finansijski plan za Fond zdravstvenog osiguranja TK-a, ali i odluka o privremenom finansiranju Zavoda zdravstvenog osiguranja za period o 1.1. do 31.3., već od petka neće postojati zakonska osnova za finansiranje, odnosno pružanje zdravstvene zaštite na području Tuzlanskog kantona.

To bi značilo da građani TK mogu otići ljekaru, ali svaku uslugu morati će biti spremni i platiti.

Neće biti moguće finansiranje lijekova sa esencijalne liste lijekova, niti programa koji su u sklopu obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Neće biti finansirana ni medicinski potpomognute oplodnja. Kao ni finansiranje sredstava ortopedskih pomagala koja se nalaze na listi ortopedskih pomagala. Dakle, ni dijagnostičkih pretraga, operativnih zahvata.

-U suštini u potpunosti dolazi do zaustavljanja rada zdravstvenog sisema. Ono što korona nije uspjela za ovih 10 mjeseci, bez kolapsa, zastoja od kojeg smo svi strahovali, sada je pitanje šta će se dogoditi, istakla je Čolić i dodala, da ipak sve zavisi od odluke na Skupštini TK.

Ministrica Čolić je rekla, da ovu odluku koči politika, pa je apelovala na sve zastupnike Tuzlanskog kantona da ne dozvole da dođe do kolapsa, jer su građani ti koji će na kraju platiti cijenu političkih igara. (ftv,tl)

1 komentar

  1. Pa de da i taj film pogledamo ,otici cete svi u ……………,i pozicija i opozicija.Vi zaboravili 2014.tu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here