Tuzlanski UKC spreman za komercijalizaciju testiranja na koronavirus

0
245

Univerzitetski klinički centar Tuzla zatražio je od nadležnog ministarstva zdravstva i Vlade Tuzlanskog kantona dozvolu da započne sa komercijalnim testiranjima na SARS-CoV2. Ovo je za Oslobođenje potvrdio direktor UKC-a doktor Vahid Jusufović, koji je kazao kako je već formirana i cijena.

– Kalkulacija cijene je izvedena na osnovu svih ulaznih elemenata, usluga naše Poliklinike za laboratorijsku dijagnostiku. Naši stručnjaci iz Službe za ekonomske poslove su dali prijedlog Upravnom odboru i on je usvojio da cijena pojedinačnog testa bude 250 KM. U Hrvatskoj taj test košta 1.400 kuna, u Beču na aerodromu 190 eura. Mi na tome ne želimo zarađivati, ali morat ćemo pokriti troškove, kazao je doktor Jusufović.

Kako nam je kazao, UKC testiranja može početi već danas, ali odluku da se krene u komercijalizaciju testiranja nije lako donijeti u vrijeme pandemije. Ipak, doktor Jusufović smatra da je ona neophodna.

– Ako neko za mjesec dana bude trebao putovati na neku turističku organizaciju, recimo, turistička agencija zatraži testiranje 50 ljudi koji su uplatili ljetovanje, mislim da to ne treba da bude besplatno, dodao je Jusufović.(oslobodjenje,tl)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here