Tuzlanski kanton: Izmjene u oblasti veterinarstva podijelile struku

0
199

Postupak dodjele područja djelovanja veterinarskim stanicama pokrenut je u Tuzlanskom kantonu koji je jedan od tri kantona gdje postupak nije završen.

Iz javnih veterinarskih stanica protive se novom načinu rada. Tvrde da je nije zakonit, da vodi nestručnosti i potencijalnom širenju zaraznih bolesti.

Ministarstvo poljoprivrede Tuzlanskog kantona pokrenulo je postupak dodjele područja djelovanja veterinarskim stanicama, a po osnovu pravilnika iz 2016. godine, što je odgađano više puta. Sada postoje rokovi.

-Postupamo u skladu sa pravilnikom koje je donijelo federalno ministarstvo i cijenimo da, ukoliko ne dodijelimo ta područja, naše veterinarske stanice će ostati bez određenog novca koje je predviđeno federalnim programom zaštite životinja”, izjavio je Mustafa Šakić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede TK.

Pravilnikom o uslovima za osnivanje i obavljanje veterinarske djelatnosti i načinu dodjele područja grubo se krši zakon, tvrde iz Veterinarske komore FBiH. Ovome se pridružuju predstavnici javnih veterinarskih stanica ističući da pravilnik ne može biti iznad zakona, niti administracija iznad stručnosti.

-Trebale bi se uvesti neke nove veterinarske organizacije koje apsolutno nemaju kapacitet da rade te poslove na prostoru općina i gradova. Trebali bi se uvesti nepoznati ljudi koji će drastično dovesti do toga da će eskalirati najopasnije zarazne i parazitarne bolesti”, navodi predsjednik Veterinarske komore FBiH Jasmin Ferizbegović.

Zaštita životinja i njihovog zdravlja ranije je bilo isključivo u nadležnosti općina i gradova. Novim pravilnikom to neće biti slučaj s obzirom na to da se područja djelovanja ne odnose na nivoe lokalne samouprave.

-Oni žele derogirati javne veterinarske stanice, derogirati, ograničiti im područje djelovanja i dijelove grada Tuzle, Gračanice, Kalesije, dodijeliti nekim odabranim, a saznaćemo koje odaberu po tom konkursu koje su to”, rekao je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Iz resornog federalnog ministarstva tvrde da podjelom područja djelovanja neće u pitanje doći kvalitet pružanja usluga, kao i da ne postoji način favorizovanja.

-Možemo reći da se ne radi o nikakvom povlaštenom položaju iz razloga što su svi jednaki na javnom pozivu. Onaj ko osvoji više bodova, naravno da će dobiti veće područje djelovanja tako da se ne bih složio da su privatne veterinarske stanice u ovom slučaju u povoljnijem položaju”, izjavio je pomoćnik federalnog ministra poljoprivrede Kenan Muratović.

Pravilnik o uslovima za osnivanje i obavljanje veterinarske djelatnosti i načinu dodjele područja implementiran je do sada u sedam od deset kantona u FBiH. Osim Tuzlanskog, pravilnik još nisu implementirali Zapadnohercegovački i Kanton Sarajevo.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here