Tuzlanski kanton dobio nove skupštinske zastupnike, sjednica prekinuta nakon izbora rukovodstva

Konstituirajuća sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona danas je održana u Tuzli, na kojoj su novoizabranim zastupnicima uručeni četverogodišnji mandati. Također, izabrano je i rukovodstvo zakonodavnog tijela, nakon čega je prekinuta sjednica.

U prisustvu predsjednika Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine Suada Arnautovića danas je u Tuzli održana konstituirajuća sjednica Kantonalne skupštine. Uz polaganje svečane zakletve, 35 novoizabranih zastupnika preuzelo je svoje mandate, prenosi Klix.ba.

Nakon tog dijela sjednice uslijedio je izbor rukovodstva Skupštine TK, koji je ostao nepromijenjen u odnosu na prethodni izborni ciklus. Shodno tome, za predsjedavajućeg je izabran Žarko Vujović iz Demokratske fronte (DF), dok su njegovi zamjenici Boris Krešić, također iz DF-a i Lejla Vuković iz Stranke demokratske akcije (SDA).

“Kada je riječ o izboru delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH, mi do ponedjeljka moramo predati liste koje će se ovjeriti u CIK-u BiH, nakon čega ćemo u dogovoru sa ostalim političkim partijama sazvati nastavak sjednice Kantonalne skupštine. Tada će se glasati o delegatima koji će ići u Dom naroda Parlamenta FBiH”, kazao je Krešić.

Inače, iz Tuzlanskog kantona će u Dom naroda Federalnog parlamenta biti upućeno deset delegata i to pet Bošnjaka, tri iz reda Hrvata, jedan Srbin i jedan iz reda ostalih, prenosi Klix.ba.

“Nama trenutno za saziv Doma naroda Parlamenta FBiH nedostaje jedan Srbin i po uputstvu, CIK BiH će odrediti ko je u pitanju. Prema onome kako trenutno stvari stoje, najbliži tome su Radojka Stojak sa liste SDP-a ili Aleksandar Vujadinović sa liste Socijaldemokrata BiH”, kazao je Vujović.

Tuzlanski kanton danas je dobio i novu parlamentarnu većinu, koja trenutno okuplja 19 skupštinskih zastupnika, od kojih je 13 iz SDA, četiri su iz DF-a, dok su dva postali samostalni zastupnici. Riječ je o Senadu Aliću i Jakubu Suljkanoviću koju su donijelu odluku o napuštanju Pokreta demokratske akcije (PDA).

Kada je riječ o podjeli resora, još ranije je dogovoreno da pozicija premijera pripadne SDA-u, uz još osam ministarstava u koja će biti ugrađeni Suljkanović i Alić, dok će DF-u pripasti četiri resora, uz poziciju predsjedavajućeg Kantonalne skupštine, prenosi Klix.ba.

Trenutnu opoziciju čine SDP, Naša stranka, PDA, NiP, Socijaldemokrate BiH te Stranka za BiH. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *