Tuzlanski i Zenički kanton za svoje bolnice traže po 25 repiratora uvezenih iz Kine

UKC Tuzla i Zeničko-dobojski kanton zatražili su po 25 respiratora, od 100 koliko je firma “FH Srebrena malina” uvezla iz Kine u Bosnu i Hercegovinu.

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli Vahid Jusufović za Vijesti.ba je pojasnio da je jučer preko Ministarstva zdravsva TK stigao zahtjev Federalna uprava civilne zaštite o izjašnjavanju o tome koliki broj respiratora im je potreban.

Jusufović za Vijesti.ba kaže da bi po broju stanovnika, od 100 respiratora, Tuzlanskom kantonu trebao pripasti nekih 25 respiratora. On je potvrdio i da se trenutno dva pacijenta nalaze na respiratoru, a da je u TK ukupno 58 hospitaliziranih.

U ZDK je trenutno aktivno 300 pacijenata, a zdravstenom sistemu značajno bi pomoglo 20-ak respiratora od 100 koliko je dobila Federacija Bosne i Hercegovine, smatra resorni kantonalni ministar Adnan Jupić.

– Po nekim parametrima 20 ili 25 respiratora bi trebalo da pripadne Zeničko-dobojskom kantonu. Mi smo izašli sa realnim zahtjevom da nam taj broj bude ustupljen – rekao je Jupić nakon sjednice Kriznog štaba koji je donio taj zaključak.

Svi ovi aparati, čiju nabavku mjesecima istražuje Tužilaštvo BiH, nakon Sarajevskog aerodroma trenutno se nalaze uskladišteni u Rajlovcu, a za njima očigledno postoji veliki interes kantona i kliničkih centara. (vijesti.ba)

Podijeli

2 0 komentara

  1. Dali potražnja iz UKC-a znaci da ovi respiratori nešto vrijede odnosno da su klinicki upotrebljivi,što je u suprotnosti sa nalazom vještaka,ili ova potražnja treba nekoga da amnestira.?

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *