“Tuzlanske pokretne kuće” za američko tržište (Foto)

Prvi cilj je zadovoljiti potrebe tržišta SAD-a, nakon čega će mobilne kuće biti dostupne za domaće i tržište Evropske unije

0
498

Uspjeh mladih ljudi, okupljenih u kompaniju Wilderwise BH, koji su zahtjevnom američkom tržištu ponudili odgovor na arhitektonski i društveni pokret malih pokretnih kuća, bio je povod za današnji prijem kod premijera Tuzlanskog kantona Kadrije Hodžića.

Ovom prilikom premijer Hodžić je mladim stručnjacima iz Tuzle, koji su dizajnirali i u Tuzli počeli proizvoditi kuće na točkovima, čestitao na ostvarenom poslovnom uspjehu, te iskazao interes za rješavanje prepreke s kojima se novoformirana kompanija susreće.

– Nemamo mnogo ovakvih kompanija koje se zahvaljujući svom trudu, zalaganju i inovativnosti mogu nametnuti i na zahtjevnom tržištu Sjedinjenih Američkih Država. U tom smjeru Vlada Tuzlanskog kantona je voljna i spremna pomoći njihov dalji razvoj. Imamo već nekoliko programa podrške koje im želimo staviti na raspolaganje, ali tu smo i da pomognemo na svaki drugi način koji je u domenu Kantonalne vlade. Tu mislim na olakšavanje poslovanja u pogledu taksi, regulative i na druge načine – kazao je premijer Hodžić.

Ideja je prvobitno nastala kao freelance posao, a potencijal tima iz BiH, prepoznala je kompanija Wilderwise Inc. iz SAD-a, koja je krajem 2019. godine i osnovala firmu Wilderwise u Bosni i Hercegovini.

Danas je bosanskohercegovačka kompanija, osim inženjeringa, zadužena i za proizvodnju kuća na točkovima, kazali su danas generalni direktor Wilderwise BH Mirza Mešanović i direktor operacija Senad Kasumović.

– Tokom 2020. i 2021. rastemo na ukupno šest uposlenih i realizujemo izradu, a prva kuća je otpremljen za SAD početkom septembra. Ono što bosanskohercegovački proizvod razlikuje od konkurencije jeste dodatni sprat. Rijetkost je da ovakve mobilne kuće imaju mogućnost dodatnog sprata, što tuzlanski tim nudi. To je upravo naš as u rukavu – izjavio je Kasumović.

Što se tiče budućnosti tuzlanske komapnije, Kasumović navodi da je prvi cilj zadovoljiti potrebe tržišta SAD-a, nakon čega će mobilne kuće učiniti dostupnim za domaće i tržište Evropske unije, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću TK.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here