Tuzlanska policija otkrila: Maloljetnici slali lažne dojave o bombama!

Sektor kriminalističke policije Tuzlanske županije, pronašao je i identificirao jednog maloljetnika za kojeg se sumnja da je naložio slanje prijetećih poruka o postavljenim bombama u obrazovnoj ustanovi u BiH koju pohađa
Cyber, policija, lazno, bombe
(Foto: Ilustracija: Arhiva)

Srbijanska policija podnijela je kaznene prijave protiv dvojice maloljetnika koji su slali dojave o bombama u školama širom Srbije te tako uznemiravali učenike i nastavnike.

Kako je u petak priopćeno iz srbijanskog Ministarstva unutarnjih poslova (MUP), riječ je o 14-ogodišnjaku i 15-ogodišnjaku iz Beograda koji su na taj način ugrozili sigurnost većeg broja djece i građana.

Također, u koordinaciji s MUP-om Srbije, Sektor kriminalističke policije Tuzlanske županije, pronašao je i identificirao jednog maloljetnika za kojeg se sumnja da je naložio slanje prijetećih poruka o postavljenim bombama u obrazovnoj ustanovi u BiH koju pohađa.

“Sumnja se da su maloljetnici iz Beograda, u posebno kreiranoj grupi na gaming platformi, od maloljetnih osoba koja su ranije u akciji policije identificirani kao pošiljatelji preko 80 elektronskih poruka o navodno postavljenim eksplozivnim napravama u obrazovnim i drugim institucijama na teritoriju Srbije i regije, zahtijevali slanje prijetnji, dok su istodobno na platformi razmjenjivali iskustva o načinima zaštite anonimnosti na Internetu”, stoji u priopćenju iz MUP-a Srbije.

Iz srbijanskog MUP-a priopćavaju da su protiv maloljetnika podnesene kaznene prijave zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo izazivanje panike i nereda, a protiv roditelja osumnjičenih bit će podnesene kaznene prijave zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo zanemarivanje i zlostavljanje maloljetnika.

Od prvih dana školske 2023/2024. u rujnu primljeno je ukupno 80 dojava o bombama na nekoliko desetina e-mail adresa u različitim obrazovnim institucijama na teritoriju Srbije.

Samo u Beogradu ove godine je bilo više od 2.000 takvih dojava, a učestale dojave o bombama iskorištene su za uzajamne optužbe oporbe i vladajućih u predizbornoj kampanji za prijevremene izbore koji su održani u nedjelju.

Djelatnici odjela za VKT MUP-a Srbije prošle su sedmice identificirali više osoba u Srbiji zbog slanja dojava o bombama u beogradskim školama, a tokom istrage otkriveni su pošiljatelji koji su proteklih tjedana uznemiravali učenike, roditelje i djelatnike u obrazovanju.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *