Tuzlak Nermin Kasumović na SP u Poljskoj branio boje reprezentacije BiH (Foto)

Dres sa državnim grbom nosio je Nermin Kasumović (KK Sloboda), inače, svestrani sportista, ujedno i dugogodišnji košarkaški sudac

0
309

U periodu od 23. – 30. oktobra u gradu Tarnowo Podgorne (Poljska) održano je Svjetsko prvenstvo u kuglanju. Titulu prvaka u muškoj konkurenciji osvojila je reprezentacija Srbije koja je u finalu rezultatom 5:3 savladala Njemačku.

U ženskoj konkurenciji svjetske prvakinje su Njemice koje su sa 7:1 bile bolje od selekcije Češke.

Na ovom prvenstvu učestvovala je i reprezentacija Bosne i Hercegovine, a ono što je za nas posebno zanimljivo, svakako je činjenica da je dres sa državnim grbom nosio naš sugrađanin, Nermin Kasumović, član Kuglaškog kluba Sloboda Tuzla, inače, svestrani sportista, ujedno i dugogodišnji košarkaški sudac.

– Zaista mi je bila čast i zadovoljstvo što sam dio ove reprezentacije. Još 2003. godine nastupao sam na Svjetskom juniorskom prvenstvu i nakon 18 godina obukao sam dres seniorske reprezentacije. Debitovao sam ovoga puta protiv Njemačke – nakon povratka iz Poljske prenosi Kasumović svoje impresije, u razgovoru za portal TuzlaLIVE.

Debi će svakako pamtiti iz više razloga, pogotovo zbog duela u kojem je za jedan čunj izgubio meč protiv favorizovanog Nijemca.

– U debiju protiv Njemačke oborio sam lični rekord od 636 oborenih čunjeva i za samo jedan čunj izgubio sam meč poen u duelu s najboljim igračem Bundes lige – kaže naš sagovornik.

O nastupu u reprezentaciji BiH mogao bi pričati dugo. Posebno o tome da je status reprezentativca stekao boreći se za svoj klub, koji službene utakmice igra izvan Tuzle, jer “gradski oci” nikako da odriješe kesu i uz relativno mala sredstva omoguće kuglašima da treniraju i nastupaju u kuglani koja zadovoljava evropske standarde.

Ali, to je već priča za neku drugu temu. Impresije o Svjetskom prvenstvu u Poljskoj još će dugo biti tema Kasumovićevih priča u porodici i s prijateljima.

– Za mene je nastup na Svjetskom prvenstvu kruna moje karijere. Neopisiv je osjećaj sreće i ponosa predstavljati svoju zemlju na ovakvom takmičenju. Za nastup i poziv u reprezentaciju moram zahvaliti mojim saigračima, treneru i upravi kuglaškog kluba Sloboda. Jer, rezultati i rad kluba nisu mogli proći nezapaženo, napominje.

Naredno Svjetsko prvenstvo održat će se za dvije godine u Hrvatskoj. Kasumović se nada da će u reprezentaciji biti više kuglaša iz Slobode.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine u Poljskoj nije prošla grupnu fazu iako je malo nedostajalo da uspije, ali je selekcija općenito ostavila dobar dojam.

– Iako nismo prošli grupnu fazu, zadovoljan sam nastupom, jer je ostvareno nekoliko odličnih pojedinačnih rezultata. Ostvarili smo jednu pobjedu i doživjeli dva poraza. Zaista je malo nedostajalo da u direktnom dvoboju za drugo mjesto i prolaz dalje dobijemo selekciju Austrije.

Učinak reprezentacije ilustruje podatkom da je ostvaren ekipni rekord sa 3.771. oborenim čunjom.

– Naš kapiten, Posušak Ivan Petric oborio je pojedinačni rekord reprezentacije BiH na Svjetskim prvenstvima sa 668 srušenih čunjeva. Uzimajuci u obzir sve probleme prilikom odlaska na SP, jer sedam dana prije nismo bili sigurni da ćemo uopšte otputovati, kao i uslove u kojima treniramo, i mnogo drugih problema, nismo ni mogli polučiti bolji rezultat. Ipak, pokazali smo da smo konkurentni i da boljom organizacijom i adekvatnim pripremama možemo otvariti bolji rezultat i proći grupnu fazu što nam je cilj za dvije godine u Hrvatskoj – zaključio je reprezentativac BiH, Nermin Kasumović, u razgovoru za TuzlaLIVE. (mp – Foto: Reprezentacija BiH)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here