Tuzlaci pozvali političare da izmijene Izborni zakon i opravdaju dobijene glasove birača

0
136
tuzlaci poziv politicari izmjena izbornog zakona istice rok
Tuzlaci su se okupili na Trgu slobode (Foto: A.K./Klix.ba)

Simboličnim okupljanjem u pet minuta do 12 sati i grupa građana Tuzle danas je ukazala na činjenicu po kojoj je ostalo još 15 dana za provođenje izbornih reformi u BiH, akcentirajući važnost promjena procesa izbora koji moraju biti slobodniji i pošteniji.

Članovi Omladinkog pokreta Revolt danas se okupila u centru Tuzle kako bi ukazali da je krajnji rok da državni parlamentarci usvoje neophodne izmjene Izbornog zakona BiH, a kako bi predstojeći izbori bili slobodniji i pošteniji te kako bi se vratilo povjerenje građana u taj proces.

“Naše okupljanje simbolično je počelo u pet minuta do 12 sati, kako bismo ukazali da je kranje vrijeme da donosioci odluka počnu poštovati volju građana. Za 15 dana nastupit će krajnji rok za raspisivanje Općih izbora u BiH, a samim tim i izmjena zakona. Danas želimo pokazati da je građanima stalo, što potvrđuju i prethodne aktivnosti koje smo radili”, kazala je Almasa Bečić, predsjednica Omladinskog pokreta Revolt.

Koncem prošle godine, prema riječima naše sagovornice, obavljeno je anketiranje građana u našoj zemlji, a njih više od 92 hiljade je svojim potpisom potvrdilo da žele uvođenje elektronskog načina provođenja izbora.

Time bi se, kako je ona navela, u određenoj mjeri smanjile izborne krađe koje su u ranijim izbornim ciklusima evidentirane u brojnim navratima.

Iako je vrlo malo izgledno da će doći do promjene Izbornog zakona BiH u narednih 15 dana, okupljeni u Tuzli su ipak izrazili nadu da će volji građana biti udovoljeno.

“Nadamo se da su izabrani delegati tu da opravdaju glasove koje su dobili u okviru izbora”, dodala je Bečić, naglasivši još jednom da većina građana BiH smatra da je neophodno raditi na povećanju integriteta izbornog procesa koji je godinama unazad kompromitovan.

Pored Revolta u ovoj kampanji učestvuju i članovi Koalicije “Pod lupom” uz još 40 organizacija civilnog društva. Osim u Tuzli, okupljanje je danas u Sarajevu te još nekoliko većih bh. gradova. (Klix)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here