Tuzla: Za kićenje Grada 100.000 KM, za Bajagu i instruktore 40.000 eura!

Ove godine će Tuzlake i brojne goste u Novu godinu uvesti Bajaga i instruktori, te tuzlanska grupa Divan i DJ Shadow Kid iz Tuzle
Zima u Tuzli
Zima u Tuzli u programu ima i nastup Bajage i drugih grupa (Foto: TL)

Sudeći po najavljenim novogodišnjim programima, ali i po izdvojenim ciframa za najluđu noć, bosanskohercegovački gradovi ne zaostaju za regionalnim i evropskim centrima te će za javni doček Nove godine neki od njih odvojiti i više stotina hiljada maraka.

Zimsku sezonu u gradu Tuzli i ove godine će obilježiti manifestacija “Zima u Tuzli“, koja iz godine u godinu izrasta u turistički brend prepoznatljiv izvan granica Bosne i Hercegovine, piše Fena, a prenose Vijesti.ba.

S ciljem obogaćivanja turističke ponude u zimskom periodu, a u svrhu podrške poduzetnicima i obrtnicima, Turistička zajednica i Grad Tuzla su i ove godine kroz ustupanje mobilnih kućica omogućili promociju lokalne privrede na Trgu slobode od 15. decembra do 7. januara te će u tom periodu građani Tuzle, ali i gosti imati priliku uživaju u prazničnim čarima, gastro ponudi i zabavnom programu.

Kruna manifestacije “Zima u Tuzli” je svakako javni doček nove godine na najvećem trgu u BiH, Trgu slobode, a ove godine će Tuzlake i brojne goste u Novu godinu uvesti Bajaga i instruktori, te tuzlanska grupa Divan i DJ Shadow Kid iz Tuzle.

Tradicionalno, 31. decembra u periodu od 12 do 14 sati na Trgu slobode će biti organizovana Dječija nova godina sa bogatim muzičkim i zabavnim programom prilagođenim najmlađima.

Kad se hoće, sve se može

Iznos honorara za zvijezde u novogodišnjoj noći, Bajagu i instruktore, je 40.000 eura, potvrdili su iz Gradske uprave.

Dodali su kako je u ovoj godini za ukrašavanje grada za predstojeće novogodišnje praznike izdvojeno oko 100.000 maraka.

“Najveći dio ovog iznosa izdvojen je za nabavku prazničnih, novogodišnjih instalacija u Gradskom parku namijenjenih, prije svega, najmlađima ali i ostalim Tuzlacima i posjetiocima”, naveli su iz Grada Tuzla.


Banjalučani očekuju veći broj turista iz zemalja okruženja

Banja Luka se, takođe, uveliko priprema za doček nove, 2024. godine kada će sve Banjalučane i mnogobrojne turiste zabavljati dvije regionalne muzičke zvijezde, Željko Samardžić i Lepa Brena, i to na platou ispred nove sportske arene pored Parka „Mladen Stojanović“.

Naime, u novogodišnjoj noći 31. decembra nastupit će Željko Samardžić, dok se prvog dana nove 2024. godine očekuje koncert Lepe Brene, te nema sumnje da će ove dvije koncertne večeri u Banju Luku privući veliki broj turista iz zemalja okruženja, kao što je to i bio slučaj u prethodnim godinama, naglasili su iz Gradske uprave Banja Luka.

Iz tamošnje Gradske uprave kažu kako Banjalučani i svi posjetioci već uveliko uživaju u sjajnom programu „Banjalučke zime“ u srcu toga grada. Naime, kako ističu, u ambijentu Parka „Petar Kočić“ i ove godine uz bogatu gastronomsku ponudu i mnoštvo različitih sadržaja za sve generacije pripremljeno je i preko 300 sati zabavnog programa u okviru “Zimzobala“.

Također, Banja Luka se priprema i za otvaranje „Zimzoparka“, još jednog mjesta gdje će Banjalučani, ali i brojni turisti, moći doživjeti novogodišnju čaroliju.

„Zimzopark“ smješten u Parku „Mladen Stojanović“ u blizini sportske arene, gdje će ujedno biti održani i novogodišnji koncerti, otvorit će svoja vrata 29. decembra u 18 sati, kada sve posjetioce na ovoj lokaciji očekuje pravi praznični spektakl. Naime, u „Zimzoparku“ predviđene su posebne aktivnosti, koje pored zimskog marketa, zabavnog programa uključuju i vožnju bajkovitim kočijama.

Kada je riječ o sredstvima, Grad Banja Luka je za organizaciju koncerata na otvorenom raspisao javnu nabavku u iznosu od oko 189.000 maraka s PDV-om, naglasili su iz Gradske uprave.

Mostarci će za Joksimovića izdvojiti 110 hiljada KM

Spektakularnim programom uz jednu od najvećih regionalnih zvijezda, Željka Joksimovića, Mostar će u 2024. godinu uploviti na pozornici smještenoj uz šetalište Nikole Šubića Zrinskog.

Novogodišnji program u Mostaru započet će dječjom Novom godinom točno u podne u kojoj će najmlađe Mostarce zabaviti Lola klaunovi i mađioničar Stefano. Vrhunac zabave za najmlađe bit će novogodišnja predstava s Djedom Božićnjakom koju će izvesti Pozorište lutaka Mostar.

Zvijezda novogodišnje večeri Željko Joksimović svojim će najvećim hitovima uvesti Mostarce i njihove goste u 2024. godinu.

Iz Gradske uprave potvrdili su kako je vrijednost potpisanog ugovora s Joksimovićem 110 hiljada eura.

Inače, na tradicionalnoj reprizi dočeka 1. januara 2024. godine, Mostarci će uživati u dva koncerta kada će nastupiti grupa Gabrijel i zvijezda večeri Ivo Jurić.

Sarajlije i njihove goste zabavljaju Bombaj štampa, Zabranjeno pušenje, Crvena jabuka i Laka

Na javnom dočeku Nove 2024. godine nazvanom “Sarajevska priča” građane i goste Sarajeva ispred Vječne vatre zabavljat će “Bombaj štampa”, “Zabranjeno pušenje”, “Crvena jabuka” i Elvir Laković Laka.

Kako je ranije najavljeno, bit će to pravi sarajevski dernek, koji će bez sumnje privući veliki broj gostiju u bh. prijestolnicu.

Iz Gradske uprave Sarajeva o tome koliko će sredstava biti izdvojeno za zvijezde novogodišnje noći, kao i za ukrašavanje grada, nisu javili. (Ag, vb)

Podijeli

2 0 komentara

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *