Tuzla: Vera i Borislav Petrović obilježili 57. godina sretnog braka (Foto/Video)

2
2055

Rijetko se ko može pohvaliti zlatnim pirom od 50 godina braka, a još rjeđi su oni koji su u braku 57 godina, kao Vera i Borislav Petrović iz Tuzle, koji polako, ali sigurno hode ka platinastom piru.

Danas su im godišnjicu sretnog života, iznenađenjem uljepšali, kćerka Vanja Rizvić, unuke Katarina Osmanović (Petrović) i Maja Rizvić, s psićem Lili, snaha Vesna Petrović, Borina sestrična Tajana Nikić i bratićna Maja Petrović, te brat Miroslav Petrović.

Na poklon su slavljenici dobili tortu, cvijeće – orhideju u saksiji, što je Verin omiljeni cvijet, te bocu crnog vina. Bilo je još poklona, ali nije lijepo zavirivati u ukrasne vrećice i pakete. Naravno, i sofra je bila prikladno spremljena.

Vera Petrović (79), rođena Šanović, Podgoričanka, koja je u Tuzli studirala hemiju, uporedo je trenirala gimnastiku i tu se zadržala šezdeset godina.

S druge strane, Borislav Petrović, mašinski inženjer iz Rudnika “Kreka”, u mladosti je bio gimnastičar saveznog ranga, ovjenčan naslovom ekipnog prvaka Jugoslavije u tzv. partizanskom višeboju.

Kao i mnogi Krečani, Borislav je bio odličan sportista, osim u gimnastici izvrastan i u  streljaštvu. Bio je reprezentativac u oba sporta. Upravo je gimnastika spojila njega i Veru, a poslije dvogodišnjeg zabavljanja izgovorili su ono sudbonosno “DA”.

Vera je predavala hemiju u Elektrotehničkoj školi u Tuzli i penzionisala se tokom rata, ubrzo nakon toga i Borislav je uplovio u mirovinu. No, prije rata, dobili su dvoje djece – Vanju, danas magistricu tehnoloških nauka, zaposlenu u Centru za energiju i ekologiju, i Zorana Zozona, danas rudarskog inžinjera, od prije mjesec radnika kompanije “Rudar” Tuzla, na radu u Rudniku boksita u Milićima.

Zoran nije danas bio na slavlju roditelja, jer je završavao smjenu, ali je poslao čestitku majci i ocu, ujedno se zahvalivši svima koji su danas priredili iznenađenje njegovim vremešnim roditeljima. Čestitku su telefonom poslali i unuk Saša Rizvić, trenutno na bolovanju, te unuka Ivana Petrović, građevinski inženjer, koja tri godine nije mogla dobiti posao u Tuzli, ali jeste nedavno u privatnoj firmi u Odžaku.

– Zbog pandemije virusa korona, nisam očekivala goste, tako da je dolazak dragih osoba zaista bio veliko i lijepo iznenađenje. Uljepšali su nam dan. Mogu reći da smo, Boro i ja, imali sretan brak, koji još traje. Nema tu neke velike tajne, važno je da se razumijemo, poštujemo, pomažemo i volimo – reći će Vera Petrović, brižna majka koja je veoma zaslužna što je cijela porodica ostala na okupu, i u vremenima teških životnih iskušenja kakva su bila ratna.

Crnogorka i Bosanac, našli su zajedničke niti sreće u Tuzli, u njima uživaju, a ljubav garniraju djeca, unučad i preostala šira rodbina. Čestitke za zlatno-platinasti pir stigle su i od Borine sestre Milke Nikić, njenog muža Milana, te sestre Vilme Ožbolt iz Zagreba, a pridružili su se članovi mnogobrojne rodbine iz više zemalja svijeta.

Čestitkama se pridružuje i naša Redakcija. (TL – Foto: mpt)
———

POZIVAMO ČITAOCE DA NAM ŠALJU SVOJE PRILOGE, O GODIŠNJICAMA BRAKA RODITELJA, SVOJE PRIČE O PORODIČNIM USPJESIMA, DOGAĐAJIMA, ZANIMLJIVOSTIMA… VRATA PORTALA SU VAŠA VRATA, PORTAL JE VAŠ PORTAL!
Priloge šaljite na adresu: desk@tuzlalive.ba

 

2 Komentari

  1. Iskrene čestitke povodom godišnjice braka mojoj Veri i mom Bori.
    Sretna sam što ih poznajem, što sam dio njihovog života i što sam svjedok iskrene ljubavi i međusobnog poštovanja u njihovom skladnom braku.
    Sretni i zdravi mi bili još puno godina.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here