Tuzla: Velika akcija čišćenja grada i okolice zakazana za petak

Organizatori očekuju veliki odaziv volontera te da se iz Tuzle pošalje još jednom poruka o važnosti očuvanja i zaštite životne okoline

0
169

Jedanaesta terenska akcija čišćenja ilegalnih deponija i otpada na području Grada Tuzle održat će se u petak 16. septembra, javlja Anadolu Agency (AA).

Od 2012. godine tuzlanski volonteri su prikupili 15.370 tona otpada, ali su i zasadili 47.500 sadnica drveća širom grada. U takvim akcijama učestvovalo je oko 190.000 volontera.

“Početak projekta je bio prije jedanest godina. Radimo i borimo se za čišću životnu sredinu, a na početku, te 2012. godine, u Tuzli je primjećen veliki problem ilegalnih deponija otpada. Prethodnih godina imali smo brojku oko 13.000 ilegalnih deponija i svake godine se trudimo da što većih broj lokacija obuhvatimo i očistimo. Na početku nisu vjerovali da imamo kapacitet za realizaciju našeg cilja. Pokazali smo da imamo kapacitet, jedanestu godinu smo tu, čistimo i radimo. Uporedo radimo i akcije sadnje i do sada smo zasadili oko 7.000 sadnica u Tuzli. Imamo i škole ekologije s ciljem da osvjestimo naše najmlađe”, kaže Kanita Salihović, menadžerica projekta “Let's Do It” u Tuzli.

Projekat “Let's Do It” podržavaju društveno odgovorne kompanije. Generalni sponzor je kompanija “Eko život” koja će kompletan prikupljeni otpad prihvatiti i poslati na reciklažu.

O samom toku akcije koja je planirala u Tuzli govorio je Tarik Osmanović, terenski koordinator.

“Što se tiče terenske akcije 16. septembra u Tuzli, najprije je predviđeno centralno okupljanje na Trgu slobode. Formirat će se tri grupe volontera koji idu u tri dijela grada. Prva ide u Tuzla Centar i obuhvatit će centralni park, park Slana Banja i svoj posao završavaju kod Filozofskog fakulteta. Druga grupa ide od Trga slobode prema Rudarsko, geološkom i građevinskom fakultetu pa sve do mosta kod livnice. I treća grupa će raditi na izletištu Ilinčica, to je naš najveći problem koji se iz godine u godinu ponavlja, ali radimo na tome da se otpad na toj lokaciji što više smanji. Djelovat ćemo i u velikom broju mjesnih zajednica”, kaže Osmanović.

Organizatori očekuju veliki odaziv volontera te da se iz Tuzle pošalje još jednom poruka o važnosti očuvanja i zaštite životne okoline.

U drugim gradovima i općinama/opština u Bosni i Hercegovini terenske akcije održat će se u subotu 17. septembra 2022. godine.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here