Tuzla: U novu zgradu Partizana u Kreki ugrađena cigla stara 126 godina (Foto)

0
1343

Danas je upriličena svečana ugradnja sačuvane cigle iz zida stare austrougarske zgrade “Partizana” Kreka, u novoizgrađeni dom u ovom tuzlanskom naselju.

Ciglu iz vremena Austrougarske monarhije sačuvao je Krečanin, Eldar Hadžiahmetović, prilikom rušenja stare zgrade “Partizana”, 2017. godine, te mu je pripala čast da je on i postav u novi zid ovog objekta.

Kada je stari objekat srušen ja sam jednostavno odlučio da uzmem jednu ciglu koju bi sačuvao za uspomenu, jer na ovom mjestu sam proveo djetinstvo. Kasnije je nastala ideja koju je predložio predsjednik Udruzenja građana “Kreka”, da se pronađu stare cigle kako bi se ugradile u vrata novoizgrađenog doma, a koje bi podsjećale na staru zgradu. Pošto cigle nisu pronađene ja sam ponudio ovu koju sam držao u garaži, tako da je ona danas postavljena u zid, na ulazu u novi Partizan, rekao je Hadžiahmetović.

Na ovaj simbolički način želimo da naglasimo značaj održanja kontinuiteta rada institucije DTV “Partizana” u Kreki od daleke 1894. godine, kao simbola sporta, kulture, druženja i zajedničkog života ljudi različitog etničkog i kulturološkog porijekla, i tada okupljenih oko svega onog što su i sadašnje univerzalne vrijednosti tolerancije, ljudskih prava i sloboda i Evropske unije – izjavio je Derviš Čičko, predsjednik Upravnog odbora Udruženja građana “Kreka”.

Dodao je da poslije rata u Tuzli nije napravljen nijedan objekat za opštu upotrebu, te da je novi Partizan upravo takav objekat, koji će imati svoju upotrebnu vrijednost posebno kada su u pitanju kultura i sport.

Danas se na pomenutoj svećanosti okupio priličan broj Krečana, kao i njihovih gostiju.

Radovi na izgradnji novog doma Partizana u Kreki se nastavljaju istim tempom kao i do sada, te se već nazire završetak ovog objkta. (TL, foto: D. Zabuš)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here