Tuzla: U 70. godini preminuo poznati snimatelj Mladen Zabo

Poslije duge i teške bolesti, jutros je preminuo Mladen Zabo (70), dugogodišnji radnik –  snimatelj RTV TK, Mladen Zabo.

Prij rata godinama je radio u firmi “Avis”. Vrstan majstor, poslije rata kamerman koji je ostavio dubok trag u dokumentarističkom smislu.

Mladen Zabo rođen je 29. 03. 1953. godine u Zagrebu. Djetinjstvo i cijeli radni vijek, te penzionerske dane, proveo je u Tuzli.

Svojim snimateljskim radom ostavio je snažan pečat u medijskom prostoru Tuzlanskog kantona, a vrijedan član našeg kolektiva bio je od 2000. do 2014.  godine, kada odlazi u zasluženu mirovinu.

Iza Mladena su ostali sin Ladislav Lado, kćerka Irena (Omerčić) i supruga Keka, koji su mu uvijek bili na prvom mjestu i o kojima je rado pričao, te unuci Emil, Darin, Adi i Dino.

U Arhivi RTVTK  ostalo je mnoštvo priloga i emisija koje je on svojim snimcima učinio živim, ali i arhivama drugih TV kuća i nevladinih organizacija.

Volio je život, putovanja i dobru šalu i kao takvog ćemo ga pamtiti. Bio je druželjubiv, srdačan, izuzetno veseo, pravi prijatelj koji se nije štedio za one koje je volio i poštovao.

Dugi niz godina bio je prikovan za postelju. Imao je problem sdisanjem, te je zbog malog kapaciteta pluća živio priključen na aparat.

“Dvije godine nisam izašao na balkon da udahnem zrak. Kome treba ovakav život – znao je s tugom reći, ali je nesebična potpora supruge utišavala tegobe. Borila se za Mladena do posljednjeg trenutka.

Posljednjih dana odbijao je hranu, samo je spavao i, kao, da je htio ubrzati odlazak. Jutros se to dogodilo.

Kako god, pamtit ćemo ljudinu sa zaraznim osmijehom, njegovu toplinu, dobrodušnost, predanost poslu i obitelji.

Posljednji  ispraćaj našeg kolege Mladena Zabe bit će u subotu 25. februara, od 13 sati i 30 minuta ispred Komemorativnog centra Tuzla, a ukop na Pravoslavnom groblju Trnovac. (RTV – TL)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *