Tuzla: Studenti elektrotehnike domaćini europskog projekta Training for trainers

Tuzla će naredne sedmice po prvi put biti domaćin internacionalnog Training for trainers događaja koji će okupiti studente elektrotehnike iz cijele Europe.

Ovo je trinaesti po redu Training for trainers događaj u organizaciji Udruženja studenata elektrotehnike. Od 26. jula do 4. avgusta 10 studenata iz različitih europskih zemalja će boraviti u Tuzli te učestvovati na intenzivnim treninzima i radionicama ali i upoznavati kulturu i zanimljivosti našeg grada.

Treninzi se sastoje od radionica na kojima će oni učiti o mekim vještinama, oni će se tu razvijati i učiti kako prenijeti znanje o mekim vještinama. Sve te vještine su svima potrebne u poslovnom svijetu, za razgovore za posao, kako bi radili na sebi a ne samo kako bismo se akademski predstavljali, navodi jedna od organizatorica, Una Ukejnović, članica Udruženja studenata elektrotehnike LC Tuzla.

Iz Lokalnog komiteta u Tuzli na ovogodišnjem projektu učestvuje jedan student. Ostali učesnici su iz ostalih zemalja Balkana, zatim Rumunije, Turske, Grčke i drugih. Organizatori ističu da su i sami kroz pripremu ovogodišnjeg događaja uz podršku Fakulteta elektrotehnike i različitih kompanija mahom iz IT sektora stekli organizacione vještine, naučili kako da funkcionišu kao tim i budu domaćini važnih događaja u našem gradu.

Generalno iz moje perspektive najljepše je što imamo priliku da sarađujemo sa studentima iz svih krajeva Europe. Ne samo da razmjenjujemo naše kulture, već se upoznajemo, rode se mnoga prijateljstva. Također, ovakav tip projekta ima značaj za udruženje jer kroz rad na njemu i organizaciju i mi sebe usavršavamo i dajemo doprinos našoj zajednici, ističe Damir Mijatović, član Udruženja studenata elektrotehnike LC Tuzla.

Lokalni komitet Tuzla je 2007. godine postao dio ove priče. Od osnivanja do danas, radili su na organizaciji brojnih lokalnih i internacionalnih projekata, uključujući seminare, radionice, razmjene i takmičenja, kako bi studenti van obrazovnih institucija sticali različita znanja i vještine.

Svake godine imamo različite projekte gdje dajemo priliku ne samo studentima elektrotehnike već i drugih fakulteta da usavršavaju svoje meke vještine kao što je projekat Soft sklills academy i ono što ne mogu na fakultetu usavršavati, a neophodno je za dalju karijeru, navodi Damir Mijatović, član Udruženja studenata elektrotehnike LC Tuzla.

Nakon obuke, svi učesnici će biti korak bliže karijeri Soft Skills trenera, i kasnije moći držati seminare koji će zainteresovane studente podsticati na razvoj neformalnih vještina neophodnih za zapošljavanje i uspješnu karijeru, ali i za izazove modernog života, koje tradicionalan način studiranja ne može obezbijediti. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *