Tuzla: Pucanj topa sa Kicelja označio početak mjeseca ramazana (Foto)

0
1020

S akšamskim ezanom i tradicionalnim pucnjem iz topa sa brda Kicelj u Tuzli ozvaničen je početak mjeseca ramazana.

Prvi dan posta ovogodišnjeg mjeseca ramazana je u petak, 24. aprila, a prvi teravih-namaz, zajednička noćna molitva muslimana karakteristična za mjesec posta, klanja se večeras, s tim da je Rijesaet, zbog vanrednih okolnosti, vjernicima dao upute da teravih-namaz, kao i ostale namaze, obavljaju kod kuće.

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini već je obavijestio vjernike oko implementacije usvojenih instrukcija o organizaciji vjerskog života u ramazanu tokom vanrednih okolnosti izazvanih širenjem koronavirusa, a iz Islamske zajednice još jednom su posjetili sve članove i pripadnike Zajednice da će ranije mjere Rijaseta koje su donesene na osnovu naredbi i preporuka nadležnih organa idalje ostati na snazi.

‘Islamska zajednica će u potpunosti poštovati instrukcije nadležnih državnih organa. To znači da će se poštivati policijski sat, da će dnevne namaze klanjati samo imam i mujezin, a džumu imam, mujezin i članovi džematskog odbora’, navedeno je iz Ureda za odnose s javnošću Rijaseta.

Vjernicima je apelovano da iftare organizuju samo u krugu porodice i da u svojim domovima obavljaju dnevne namaze i teravih-namaz.

Kako je istaknuto, Islamska zajednica se nada da će nadležni državni organi u skladu s epidemiološkom situacijom krenuti u liberalizaciju mjera i da će one obuhvatiti i vjerske zajednice te da će i Rijaset u skladu s tim donositi nove instrukcije.

Rijaset IZ u BiH je već spremio posebne protokole za organizaciju vjerskog života pod posebnim uslovima i sa brojem prisutnih koji bude dozvoljen i koji će se primjenjivati kada se za to steknu uslovi, odnosno kada nadležni državni organi liberaliziraju dosadašnje mjere, zaključeno je se u današnjem saopćenju. (tuzlanski.bs, foto: dz)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here