Tuzla: Promovisan roman “Proždiranje” Almira Alića (Foto)

0
460

Nova knjiga tuzlanskog autora Almir Alića, roman „Proždiranje“, promovisan je većeras u dobro popunjenom prostoru Ateljea Ismet Mujezinović u Tuzli.

O knjizi je govorio promotor dr. Sead Nazibegović, profesor na Odsjeku za bosanski jezik i književnost Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, te kratko autor romana Almir Alić.

Alić se pokazao i kao vrstan muzičar, ispunjavajući vrlo lijepo književno veče s nekoliko numera, zajedno sa poznatim gitaristom Sanjinom Imamovićem.

NESPORAZUMI I ZAPLETI JEJDNE SARAJEVSKE PORODICE

Roman „Proždiranje“ tematizira odnos našeg unutrašnjeg svijeta i uobičajenih obrazaca društvenog ponašanja, čiji konflikt uzrokuje čitav niz nesporazuma i različitih zapleta unutar jedne sarajevske porodice, okupljene na zajedničkom ručku. Ritmičnom promjenom perspektive glavnih likova postiže se gotovo filmska atmosfera za porodičnom trpezom kao tipičnim bosanskim mizanscenom, gdje bogati slijedovi hrane pokušavaju prikriti životne frustracije glavnih likova i tužnu spoznaju dijametralne različitosti karaktera kod članova istog genetskog koda. Prepun duhovitih dosjetki, esejističkih pasaža i karakterističnog autorovog rukopisa, roman „Proždiranje“ je još jedna knjiga iz Alićevog opusa koju ćete poželjeti pročitati u jendom dahu.

– Autor preko lika djevojke koja ima brata blizanca, koji je njena suprotnost, progovara o razaranju i nemogućnosti očuvanja intimizacije privatnog života, počevši od zapitkivanja za fizički izgled, zatim, lične imovine i na kraju iznosa plaće. Upravo preko tih i takvih pitanja reprezentirano je naše trenutno postojeće društvo i sredina kojima je to sasvim prirodno i normalno, urođeni genetski kod – rekao je prof. dr. Nazibegović.

Pri kraju svog promotorskog izlaganja podijelio je s posjetiocima nekoliko redaka koje je izdvojio kao tipično Alićevo kratko pričanje o velikim stvarima, dodavši kako autor majstorski uspijeva pripovijedati o stvarima koje se svakodnevno događaju.

– Čini se da to svako od nas vidi ili je iskusio na vlastitoj koži, ali sigurno je da svako to ne može zabilježiti na pravi način. Mnogi bi to znali isppripovijedati, ali bi to uzelo mnogo prostora i vremena – naglasio je Nazibegović apostrofirajući autorovo majstorstvo da sve to kaže jasno, kratko, ali vrlo zanimljivo.

MEĐU VRHUNSKIM PROZNIM DJELIMA

Na kraju je rekao da će “sve večeras izrečeno biti samo dodatni motiv za čitanje “Proždiranja”.

– Književna kritika nema dileme kada su Alićevi dosadašnji tekstovi u pitanju. Međutim, siguran sam da je i samom autoru jako bitno na kakav će odjek njegov tekst naići među čitaocima. Vaše mišljenje i sud, ustvari, usmjerit će ovo djelo prema poziciji kojoj teži, a to je mjesto među vrhunskim proznim djelima kojima granica nije samo Bosna i Hercegovina – zaključio je prof. dr. Nazibegović.

Autor je zahvalio svima koji su došli na promociju, a zatim je prilično dugo morao pisati posvete onima koji su knjigu željeli imati u svom vlasništvu i za radost čitanja.

Almir Alić je autor višestruko nagrađivan na konkursima za kratku priču: BH Radio1 (Sarajevo, 2003.), Marko Martinović Car (Vitez, 2007.), Tihomir Lešić (Tuzla, 2007.), Šumadijske metafore (Mladenovac, 2008.), Bejahad 2008 (Opatija, 2008.), Zija Dizdarević (Fojnica, 2008.), Ulaznica 2009 (Zrenjanin, 2009.), West Herzegowina Fest (Široki Brijeg, 2009.), Vranac 2010 (Podgorica, 2010.), Hourglass Literary Magazine (Beograd/ Banja Luka, 2016.). Pobjednik je natječaja za originalan tekst himne Univerziteta u Sarajevu (Sarajevo, 2008.).

Radio drama „Jeka nestalih ulica“ specijalno pohvaljena na konkursu na temu antifašizma BH Radija (Sarajevo, 2020.), a radio drama „Estetika obmane“ je nagrađena na međunarodnom konkursu „Priče sa balkona, priče sa Balkana“ (2020.).

ČESTO NAGRAĐIVANI AUTOR

Roman “Soliter Titanic” bio je u najužem izboru V.B.Z.-ove nagrade za najbolji roman (Zagreb, 2006.), najužem izboru za najbolji debitantski roman – “Kiklop” nagradu Hrvatske udruge izdavača (Pula, 2007.) i najužem izboru godišnje nagrade društva pisaca TK (Tuzla, 2006.). Kratki roman „Povratak“ u najužem izboru nagrade Hrvatske matice ogranak Osijek (Osijek, 2006). Roman „Boa u kokošinjcu“ bio je u najužem izboru godišnje nagrade Društva pisaca TK (2009.). Roman „Godina pacova“ je nagrađen na konkursu Fondacije za izdavaštvo FBiH (Sarajevo, 2018.).

Almir Alić je učesnik brojnih književnih festivala i radionica, a posebno je interesantan književni aktivizam u približavanju mladima važnih tema vezanih za procese tranzicione pravde u regiji. Član je Međunarodnog P.E.N. kluba u BiH, Društva pisaca u BiH i Društva pisaca TK. Uredio je tri književna naslova drugih autora. Prevođen je na makedonski, engleski i njemački jezik.

Tokom rata izvještavao je s ratišta u zoni odgovornosti Drugog korpusa Armije BiH kao pripadnik Informativne službe ovog korpusa, a mnoge njegove priče objavljene su u listu “Armija ljiljana”, po mnogima najboljem i najprofesionalnijem glasilu Armije BiH u vrijeme odbrambenog rata. (mp – Foto: Miro Petrović)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here