Tuzla: Predavanje i rasprava o memorijalnoj umjetnosti u BiH (Foto)

0
547

U okviru manifestacije „Dani evropskog naslijeđa u BiH“, koju ova ustanova organizuje u partnerstvu sa JU Muzej istočne Bosne Tuzla i JP RTV TK, u BKC-u danas je održano stručno predavanje i panel diskusijia na temu „Zaštitimo naslijeđe – promovišimo kreativnost“. Prisustvovali su uposlenici ustanova kulture sa područja Tuzlanskog kantona, resornog ministarstva, Univerziteta u Tuzli i drugih institucija.

Uvodničar u diskusiju bila je Aida Bičakčić, stručna savjetnica za historiju umjetnosti u Komisiji za učuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, sa stručnim predavanjem „Memorijalna umjetnost u Bosni i Hercegovini“.

-Predavanje je hronologija memorijalnih izraza u prostoru koji odražavaju memoriju na ličnosti i događaje koje čovjek pokušava sačuvati od zaborava. Ovaj segment našeg naslijeđa jako je važan i predstavlja dokument o događajima. Tako kroz stećke danas istražujemo srednjevjekovnu Bosnu, kroz križeve i nišane učimo o ljudima i običajima iz njihovog perioda, baš kao što učimo i kroz spomenike narodnooslobodilačke borbe koji ujedno predstavljaju i izvandredna umjetnička djela. Nadam se da će ovaj događaj doprinijeti ukazivanju na važnost ovog segmenta našeg kulturnog naslijeđa, prije svega izgradnji osjećaja poštovanja i prema autorima i prema onima kojima je ovo naslijeđe posvećeno – rekla nam je Aida Bičakčić, koja se u uvodnom dijelu svog predavanja zahvalila ustanovama kulture u Tuzlanskom kantonu na organizaciji niza događaja kojima su obilježili Dane evropskog naslijeđa.

U zanimljivoj i sadržajnoj diskusiji sudjelovali su Hari Ejubović, rukovodilac galerijsko-scenskih poslova JU BKC TK, Vesna Isabegović, muzejski savjetnik u JU Muzej istočne Bosne Tuzla i Jasna Hadžiselimović, profesorica Bosanskog, hrvatskog i srpskog jezika i književnosti i magistrica humanističkih nauka iz oblasti teatrologije. Aktivno učešće su uzeli i drugi učesnici današnjeg događaja.

Svoj doprinos u realizaciji ovog događaja dala su i dva partnera u projektu, JP RTV TK koji je za potrebe panel diskusije kreirao dokumentarni video sadržaj koji prikazuje memorijalne spomenike na području Tuzlanskog kantona, te JU Muzej istočne Bosne Tuzla. (bkc)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here