Tuzla: Predavanje i rasprava o memorijalnoj umjetnosti u BiH (Foto)

U okviru manifestacije „Dani evropskog naslijeđa u BiH“, koju ova ustanova organizuje u partnerstvu sa JU Muzej istočne Bosne Tuzla i JP RTV TK, u BKC-u danas je održano stručno predavanje i panel diskusijia na temu „Zaštitimo naslijeđe – promovišimo kreativnost“. Prisustvovali su uposlenici ustanova kulture sa područja Tuzlanskog kantona, resornog ministarstva, Univerziteta u Tuzli i drugih institucija.

Uvodničar u diskusiju bila je Aida Bičakčić, stručna savjetnica za historiju umjetnosti u Komisiji za učuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, sa stručnim predavanjem „Memorijalna umjetnost u Bosni i Hercegovini“.

-Predavanje je hronologija memorijalnih izraza u prostoru koji odražavaju memoriju na ličnosti i događaje koje čovjek pokušava sačuvati od zaborava. Ovaj segment našeg naslijeđa jako je važan i predstavlja dokument o događajima. Tako kroz stećke danas istražujemo srednjevjekovnu Bosnu, kroz križeve i nišane učimo o ljudima i običajima iz njihovog perioda, baš kao što učimo i kroz spomenike narodnooslobodilačke borbe koji ujedno predstavljaju i izvandredna umjetnička djela. Nadam se da će ovaj događaj doprinijeti ukazivanju na važnost ovog segmenta našeg kulturnog naslijeđa, prije svega izgradnji osjećaja poštovanja i prema autorima i prema onima kojima je ovo naslijeđe posvećeno – rekla nam je Aida Bičakčić, koja se u uvodnom dijelu svog predavanja zahvalila ustanovama kulture u Tuzlanskom kantonu na organizaciji niza događaja kojima su obilježili Dane evropskog naslijeđa.

U zanimljivoj i sadržajnoj diskusiji sudjelovali su Hari Ejubović, rukovodilac galerijsko-scenskih poslova JU BKC TK, Vesna Isabegović, muzejski savjetnik u JU Muzej istočne Bosne Tuzla i Jasna Hadžiselimović, profesorica Bosanskog, hrvatskog i srpskog jezika i književnosti i magistrica humanističkih nauka iz oblasti teatrologije. Aktivno učešće su uzeli i drugi učesnici današnjeg događaja.

Svoj doprinos u realizaciji ovog događaja dala su i dva partnera u projektu, JP RTV TK koji je za potrebe panel diskusije kreirao dokumentarni video sadržaj koji prikazuje memorijalne spomenike na području Tuzlanskog kantona, te JU Muzej istočne Bosne Tuzla. (bkc)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *