Tuzla: Poslije 62 godine rada brico Salih Mešković zatvorio radnju

Poslije 62 godine rada brico Salih Mešković iz Tuzle zatvorio je svoj frizerski salon i otišao u zasluženu penziju.

U salon koji se nalazi u neposrednoj blizini Trga slobode, Mešković je prvi put ušao 1960. godine. Učio je zanat od majstora Osmana Latifagića, a potom ga i naslijedio u radnji sve do ljeta 2022. godine, piše Tuzlanski.ba.

Vlasnik lokala je odlučio da otvori nešto drugo i zbog toga zatvaram salon. Sada idem u pravu penziju mada bih mogao raditi još – izjavio je Mešković, legendarni Tuzlak i brico sa najdužim stažom u Bosni i Hercegovini.

Radovi u objektu već su počeli, a majstor Salih će se u budućnosti posvetiti svom voćnjaku u kojem ima stotinjak stabala šljive, dvadesetak oraha, ali i obradivog zemljišta.

Evocirajući uspomene na dane kada je radio, majstor Salih sjeća se agresije na Bosnu i Hercegovinu kada je pripadnike Armije R BiH, prognanike koji su stigli u Tuzlu, policajce… šišao besplatno. Radio je do 77 godine ali, kaže, “godine ne broji jer se starosti ne boji”.

Svojim mušterijama nije dozvoljavao da biraju kako će ih šišati.

Meni su sve mušterije drage. Ali kada vidim mušteriju, oblik glave, ja znam kako ga treba šišati. Meni nisu trebali govoriti i zato su me kasnije prihvatili takvog pa su sjedali u stolicu i govorili: Majstor Salih, ošišaj me – prisjeća se prošlih dana majstor Mešković.

On je i svojevrsni hroničar prilika u gradu Tuzla. Vodio je evidenciju o danima kada su pali prvi snjegovi u Tuzli, a pamti i sjeća se mnogih dragih ljudi koji su došli i prošli kroz njegovu radnju. (Tuzlanski.ba)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *