Tuzla: Počeo Sajam visokog obrazovanja (Foto)

0
506

U Tuzli je počeo Četvrti sajam visokog obrazovanja na kojem učestvuju univerziteti iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Predstavnici slovenačkih univerziteta otkazali su učešće. Bez obzira na to, ova godina bilježi najveći broj izlagača.

Sajamski događaj koji organizira Tuzlanski sajam u saradnji i pod pokroviteljstvom Ministarstva obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona, održava se dva dana u Hotelu Tuzla , s ciljem pružanja ključnih informacija i usluga za uspješnu prijavu/upis novih studenata i pravovremenog i cjelovitog informisanja maturanata srednjih škola o mogućnostima i uslovima akademskog obrazovanja.

Najmnogoljudniji kanton u Bosni i Hercegovini ima i najveći broj učenika završnih razreda u više od 30 škola. Time se opravdava potreba za održavanjem ove manifestacije u gradu, koji je akademsko središte ovog dijela BiH, saopćili su organizatori.

Ove godine smo imali rekordan broj prijavljenih. Na žalost, tokom vikenda su nam otkazali univerziteti iz Slovenije. Korona virus i neki njihovi protokalrni razlozi, tako da nemamo Slovence , iako smo ih najavili i postavili štandove. Ugostili smo više od 26 izlagača”

Značajnu podršku sajmu daje Ministarstvo obrazovanja i nauke TK, sa kojim zajedno koordiniramo organizirani dolazak učenika iz svih dijelova kantona, a imamo iskazana interesovanja za posjete sa područja Brčko Distrikta i Posavskog kantona

Cilj sajma je dati dgovor mladim ljudima šta kako studirati. Organizovali smo nekoliko autobuskih linija, tako da će učenici završnih razreda srednjih škola sa područja Tuzlanskog kantona imati priliku da u ova dbva dana sajma dobiju sve informacije”, kaže Alidžanović.

Što se tiče učesnika sajma, do sada je poznato da će se posjetioci moći upoznati sa onim što budućim studentima nude svi fakulteti Univerziteta u Tuzli, Sveučilište Vitez, Evropski univerzitet Kallos, Američki univerzitet u BiH, Internacionalna poslovno-informaciona akademija Tuzla, Farmaceutski fakultet Travnik, Visoka škola računarstva i poslovnih komunikacija eMPIRICA, Univerzitet Sinergija Bijeljina, i Veleučilište u Slavonskom Brodu (Hrvatska).

Sajam je kao i prethodne godine smješten u izlagačkim paviljonima Hotela Tuzla. Radno vrijeme prvog dana održavanja sajma je od 10 do 16 sati, a drugog dana od 9 do 15 sati.

Ulaz za sve posjetioce je besplatan. (BHRT, Foto: TL)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here